Clujul, în topul județelor cu cele mai mari investiții străine

Clujul, în topul județelor cu cele mai mari investiții străine

Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și zona București-Ilfov, cea mai atractivă pentru acești investitori.

Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care se regăsesc în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management.

Investitorii au venit în România ca să obțină profituri, dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană, conform unei analize a Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Investițiile străine au fost de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Valoarea cea mai ridicată a investițiilor a fost atinsă în preajma aderării României la Uniunea Europeană (UE) când aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an.

Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrași din fonduri europene, reprezentând o resursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării. În România investițiile străine vin în special din țările membre ale UE, acestea fiind și cei mai importanți parteneri comerciali (Germania, Franța, Austria, Olanda).

Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, 26% din numărul total de angajați. Cifra este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Nu există familie în România care să nu cunoască pe cineva care lucrează într-o companie străină.

Companiile străine au avut un rol important în aplicarea unor modele de creștere a veniturilor salariale generând o competiție sănătoasă pentru cei care își căutau un loc de muncă. O primă consecință este că salariul mediu într-o companie străină este semnificativ mai mare decât media națională. Salariul mediu net într-o companie străină era în 2017 de 3.100 de lei în comparație cu media națională de 2.300 de lei.

Industria a atras jumătate din investițiile străine, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României în contextul aderării la UE și integrării în piața unică reprezintă un mit. Astfel se explică de ce industria a avut și are o contribuție importantă la creșterea produsului intern brut. Județele care au atras investitori străini au și un standard de viață mai ridicat (au fost măsurate veniturile și avuția pe locuitor). Nu putem spune că asta se datorează doar investițiilor străine, dar există o legătură strânsă între zonele dezvoltate economic și nivelul investițiilor străine atrase. Fenomenul este ușor de explicat datorită avantajelor pe care companiile străine îl aduc cu ele: tehnologie, cunoștințe, acces pe piețele globale, experiență de zeci sau sute de ani”, conform CIS.
Comenteaza