Clujul, judeţ de inventatori. Peste 300 de mărci şi 80 de brevete într-un an

Clujul, judeţ de inventatori. Peste 300 de mărci şi 80 de brevete într-un an
Capitala domină autoritar numărul înregistrărilor de invenţii şi mărci, relevă un studiu realizat de Andra Muşatescu Law & Industrial Property Offices, elaborat pe baza statisticilor OSIM. Clujul e al treilea judeţ din ţară la acest capitol.

Anul trecut în Bucureşti au fost depuse 4.143 de cereri de înregistrare de marcă. Urmează judeţele Ilfov (450 de cereri), Prahova (334), Cluj (320), Iaşi (225), Braşov (239), Constanţa (228), Timiş (183), Mureş (138) şi Argeş (137).

În privinţa cererilor de înregistrare a brevetelor de invenţie, situaţia este asemănătoare. Companiile, instituţiile şi cercetătorii din Bucureşti au depus, în 2011, un număr de 500 de cereri. Urmează judeţele Iaşi (112 cereri), Suceava (96), Cluj (85), Ilfov (84), Braşov (65), Timiş (57), Dolj (48), Dâmboviţa (32), Constanţa (31) şi Argeş (29).

Potrivit lui Nicolae Mureşan, jurist şi consilier în proprietate industrială, care activează în cadrul Andra Muşatescu Law & Industrial Property Offices, numărul ridicat al cererilor de înregistrare a mărcilor şi invenţiilor în Bucureşti se datorează existenţei companiilor multinaţionale şi a faptului că aici se concentrează cele mai multe institute de cercetare. „Aceste statistici reflectă, în general, situaţia economică a României. Cu cât o regiune este mai dezvoltată din punct de vedere economic, cu atât acolo se înregistrează mai multe invenţii şi mărci. În judeţele mai sărace, unde au fost realizate puţine investiţii străine, iar activitatea industrială este redusă, există foarte puţine cereri", a explicat Nicolae Mureşan.

La rândul său, dr. av. cons. pi Andra Muşatescu, managing partner, Andra Muşatescu Law & Industrial Property Offices, apreciază că societaţile româneşti ar trebui să fie mult mai conştiente de importanţa protejării mărcilor proprii. „Am convingerea că managerii români vor apela mai des la avocaţi şi consilieri în proprietate industrială pentru a-şi înregistra şi proteja mărcile, o condiţie esenţială pentru dezvoltarea unui business solid", a subliniat Andra Muşatescu.

Comenteaza