Clujul se bate cu trei ţări pentru o nouă fabrică de medicamente FOTO

Clujul se bate cu trei ţări pentru o nouă fabrică de medicamente FOTO
A patra companie din Cluj după cifra de afaceri ridică un complex logistic de unde vor fi exportate produse în 50 de ţări şi pregăteşte lucrările pentru un centru de cercetare-dezvoltare.

Clujul ar putea fi locaţia pentru o nouă fabrică a producătorului de medicamente cu acţionari japonezi Terapia Ranbaxy. Dacă în urma analizelor la nivel de grup, decizia merge înspre platforma de aici, noua unitate de producţie poate fi dată în folosinţă în 2016, în urma unor investiţii de 30-50 milioane de euro. Marea vulnerabilitate a Clujului în competiţia cu alte zone pentru o astfel de investiţie este infrastructura.

În această perioadă, constructorii de la ACI Cluj desfăşoară lucrările la platforma logistică, care are ca termen de execuţie luna septembrie. Alături de spaţiile logistice şi de depozitare, în clădirea acum în construcţie la Cluj vor fi amenajate spaţii de birouri pentru angajaţii care vor deservi noul centru. Acesta va crea 25 de locuri de muncă şi va fi utilizată pentru produse venite din mai multe fabrici din lume ale grupului, inclusiv din India sau Japonia. Produsele finite vor avea ca destinaţii de export 25 de ţări, cu perspectiva ca numărul acestora să se dubleze până în 2015. În acest moment, cele mai importante pieţe pentru compania sunt Rusia, Ucraina, Germania, Marea Britanie şi Franţa. "Clujul are aşezarea ideală pentru un astfel de hub logistic, se află între pieţele din Vest şi cele din fostul spaţiu sovietic", a explicat Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Cluj vizează construirea pe platforma industrială a unui centru de cercetare-dezvoltare, cu laboratoare şi o staţie pilot pentru dezvoltarea proceselor de fabricaţie. Terenul pentru acest obiectiv este rezervat în vecinătatea şantierului pentru proiectul logistic. Documentele necesare au fost recent semnate de către Autoritatea Naţională de Management pentru fonduri europene, aşa că investiţia de 5 milioane de euro pentru proiect va fi realizată pe jumătate cu bani europeni. Construcţia va fi pusă în mişcare în cel mult o lună, estimează conducerea Terapia, iar termenul de execuţie este de 1 an. Centrul de cercetare va crea 15 locuri noi de muncă, toate cu studii superioare, aici urmând să se dezvolte 10 noi produse pe an.

De asemenea, se află în desfăşurare extinderea şi modernizarea liniilor de fabricaţie (unitatea se află în august în revizie tehnică), în vreme ce reestetizarea sitului de producţie (prinsă în planurile de investiţii) a fost amânată pentru 2014 pentru a crea front de lucru şi pentru a nu se intersecta cu celelalte proiecte. "Planurile noastre sunt în întârziere cu un an şi jumătate. Trebuia să începem lucrările în 2012, însă acestea au fost amânate din cauza introducerii taxei de clawback", a explicat Damian. În afară de mediul fiscal dificil, o altă problemă pentru producătorii de medicamente o reprezintă lipsa personalului calificat pentru operaţiuni industriale. Media de vâstă a angajaţilor Terapia este de peste 40 de ani, în condiţiile în care platformele industriale integrate, cu fabrici la pachet cu licee şi şcoli pentru viitorii angajaţi au rămas în amintiri şi arhive.

Cu toate acestea, următorul proiect de anvergură pentru Terapia la Cluj ar putea fi o nouă facilitate de producţie. Obiectivul este încă subiectul analizelor interne la nivel de grup, iar Clujul se "bate" cu alte trei ţări pentru investiţia estimată la 30-50 de milioane de euro. „Aici avem o poziţie bună din punct de vedere geografic, avem terenul necesar deja în proprietate şi există şi oportunitatea de obţinere de fonduri europene. Pe de altă parte, avem probleme cu infrastructura. Foarte importante la acest capitol, pentru orice investitor şi producător, sunt două proiecte: dezvoltarea aeroportului internaţional şi a terminalului cargo şi ieşirea pe autostradă spre Europa", punctat directorul Terapia. Dacă grupul optează pentru Cluj, noua unitate ar putea fi dată în folosinţă în 2016.

Terapia se situează pe locul patru în topul companiilor cu sediu în Cluj în funcţie de cifra de afaceri realizată în 2012, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. În 2012, afacerile companiei au fost de 471 milioane de lei, cu un profit net de 96,8 milioane şi cu 783 salariaţi. În anul precedent, Terapia a realizat afaceri de 421 milioane de lei, profit de 95,8 milioane şi avea 667 salariaţi. Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în 2006 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari, iar în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionar majoritar al Ranbaxy Laboratories.

 

Etichete
Comenteaza