Clujul stă prost la tranzacțiile cu terenurile de investiții imobiliare

Clujul stă prost la tranzacțiile cu terenurile de investiții imobiliare

Municipiul Cluj-Napoca a fost în atenția investitorilor interesați de terenuri pentru proiecte imobiliare, însă multe tranzacții nu s-au mai realizat din cauza greutății obținerii autorizațiilor de construire și a negocierilor dificile, conform consultanților de la Colliers.

Interesul dezvoltatorilor pentru centrele regionale din România au fost în creştere în 2019, pe măsură ce aceştia doresc să intre pe noi pieţe în vederea expansiunii. În premieră şi Oltenia intră pe radarul marilor investitori într-o tranzacţie estimată la 24 de milioane de euro, conform ZF.

„Oraşele star au fost Craiova, care a dat cea mai mare tranzacţie a anului - NEPI Rockcastle care a cumpărat în Balta Craioviţei 17 ha, tranzacţie intermediată de Colliers, şi Timişoara unde au fost câteva tranzacţii de referinţă, prin jucătorii implicaţi sau poveştile din spatele terenurilor. În Cluj-Napoca şi Iaşi, deşi au existat mult interes şi negocieri interesante, nu s-au înregistrat tranzacţii notabile“, a declarat Sînziana Oprea, director land agency în cadrul Colliers International.

Tranzacţiile cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare s-au ridicat în 2019 la 400 de milioane de euro, potrivit Colliers. Cifra nu include terenurile agricole, pentru dezvoltări industriale sau păduri. În medie, preţurile au urcat cu 10-15% în 2019, în special în Bucureşti, însă au existat şi scăderi pentru anumite locaţii.

În centrele regionale preţurile au rămas stabile. „A fost un an extrem de activ şi cu mult apetit de achiziţie în oraşele mai mici, dar multe tranzacţii urmează să se închidă în 2020 sau 2021, pentru că depind de finalizarea unor negocieri complexe - cu multe părţi implicate - şi obţinerea autorizaţiilor de construire“, a subliniat Oprea.

Comenteaza