Coafezele, frizerii și cosmeticienele se revoltă: "Suntem în prag de colaps!"

Coafezele, frizerii și cosmeticienele se revoltă: "Suntem în prag de colaps!"

Pandemia a adus industria locală de beauty la un pas de colaps, avertizează profesioniștii din sectorul de înfrumusețare. 

Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România (ANSBR) avertizează guvernul că vechile derapaje și inechități legislative s-au acutizat, concurența neloială reprezentată de munca la negru a ajuns la cote alarmante, iar ajutoarele care ar urma să mai compenseze din pierderile ultimului an se lasă așteptate.

“Pentru a mai limita din efectele devastatoare ale pandemiei asupra industriei de beauty, solicităm Ministerului Economiei implementarea de urgență a programelor menite să asigure supraviețuirea companiilor și păstrarea locurilor de muncă din acest sector. Acum se simt cel mai bine limitările și neajunsurile legislației care ne reglementează industria, așa că dorim modificări substanțiale, care să permită dezvoltarea afacerilor oneste din domeniu.

Membrii ANSBR reprezintă profesioniști și companii care vor să își respecte obligațiile către stat, dar care sunt oprite din dezvoltare de restricțiile impuse în pandemie, fără ca acestea să fie urmate de măsuri compensatorii. În acest timp, se dezvoltă o concurență neloială, reprezentată de munca la negru, în spații neconforme și în care niciun venit nu este fiscalizat”, a declarat Cristian Pascu, președintele asociației.

Respectarea normelor sanitare impuse de pandemie a generat costuri mari, în timp ce veniturile au scăzut semnificativ din cauza restricțiilor. O flexibilizare a condițiilor de angajare, cu plata contribuțiilor pentru perioada lucrată efectiv de salariat și nu limitată la un program fix, iar afacerile din domeniul beauty au nevoie și de o soluție care să permită o anumită formă de colaborare cu diverși specialiști și care să nu îmbrace forma unui contract de muncă (orar fix și alte asemenea obligații) ar fi o soluție benefică, potrivit ANSBR. 

“Modul în care arată acum legislația muncii din România nu îți permite să recompensezi talentul și munca din industria de beauty la adevărata valoare. O reducere a taxării muncii și identificarea unor forme de colaborare punctuală acceptate de autorități ar da un imbold dezvoltării afacerilor. Trebuie să existe o diferență clară între cei care au studiat îndelung, cu profesori recunoscuți, pentru a deveni profesioniști de top și cei care au făcut un curs de o zi-două și au obținut o diplomă de calificare. Nouă, ca industrie, faptul că asemenea confuzii sunt permise ne dăunează enorm”, explică Geta Voinea, membru fondator.

O soluție pentru calificarea și perfecționarea specialiștilor din industria de beauty ar fi reintroducerea legii uceniciei. Secretele profesiei se deprind mai ales când se lucrează alături de maeștri, așa că o asemenea inițiativă ar avea darul de a forma corect generațiile următoare de practicieni. ANSBR spune că s-ar rezolva și problema găsirii forței de muncă specializate și calificate, recrutarea resursei umane potrivite fiind de ceva timp una dintre marile provocări ale antreprenorilor din acest domeniu.

“Reapariția legii uceniciei, care să includă și o serie de facilități, ar oficializa o cutumă și ar crea un cadru propice formării unor tineri care poate că au nevoie de o motivație suplimentară. Tuturor celor care își riscă banii și sănătatea în încercarea de a construi o afacere de succes statul român le este dator cu norme și reguli clare. Mă refer atât la autorizarea și evaluarea unităților în care se desfășoară servicii de înfrumusețare, cât și la controalele care ar trebui să aibă inițial un rol preventiv și de informare, nu aplicarea de amenzi”, arată Ciprian Ungureanu, membru fondator al ANSBR.

Asociația a identificat o listă e probleme pe care industria le are pe plan local, iar pentru cele mai multe propune soluții decidenților. "Normele privind curățarea, sterilizarea și dezinfecția în saloanele de înfrumusețare sunt cel puțin exagerate, fiind asemănătoare cu cele din unitățile medicale. Propunerea asociației este stabilirea unor noi standarde pentru industrie plecând de la specificul activității".

Asociația reunește specialiștii din toate domeniile industriei de beauty - cosmetică, frizerie, coafor, make-up, manichiură, masaj sau dermopigmentare – atât angajați ai industriei cât și antreprenori, proprietari de saloane. ANSBR îi are ca membri fondatori pe Cristian Pascu, Irina Gârdea, Oxana Novacovici, Bobby Ioniță, Mariana - Mara Grigorescu, Geta Voinea și Ciprian Ungureanu. 

Comenteaza