Firmele cu păcănele și pariuri, amendate cu sute de mii de lei de ITM pentru muncă „la negru”. Inspector: „Am primit semnale”

Firmele cu păcănele și pariuri, amendate cu sute de mii de lei de ITM pentru muncă „la negru”. Inspector: „Am primit semnale”
| Foto: Arhivă / Fotografie ilustrativă

„Jackpot-ul” dat de ITM pentru neregulile constatate în timpul controalelor se ridică la câteva sute de mii de lei, iar mare parte din sumă este pentru muncă nedeclarată.

Inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare de 570.300 de lei, mare parte din sumă pentru muncă nedeclarată, în sectorul de jocuri de noroc şi pariuri, informează, miercuri, Inspecţia Muncii.

Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii din domeniul activităţi de jocuri de noroc şi pariuri s-a desfăşurat în perioada 29 mai - 1 iunie 2024 şi s-a finalizat cu 330 de controale în urma cărora au fost dispuse 125 de sancţiuni contravenţionale, din care 73 de amenzi.

Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 570.300 de lei, din care 400.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost identificate 20 de persoane care lucrau fără forme legale, se precizează într-un comunicat de la Inspecţia Muncii.

„Am primit semnale privind desfăşurarea activităţilor în jocuri de noroc şi pariuri. Cele mai frecvente sesizări privesc angajarea personalului, transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, durata timpului de muncă şi munca suplimentară, întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi, repausuri periodice, cel săptămânal şi de sărbătorile legale, stabilirea şi acordarea drepturilor salariale, dar şi munca de noapte, care a făcut obiectul celei mai recente modificări aduse Codului Muncii, prin menţionarea situaţiilor în care persoanele în cauză nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri cu termene concrete de remediere şi al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat", a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct, în comunicat.

Neregulile găsite de ITM la firmele de păcănele și pariuri

Cele mai frecvente neconformităţi constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost:

  • nerespectarea obligaţiei privind încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă şi înmânarea unui exemplar al contractului salariatului;
  • încălcarea, de către angajator, a obligaţiei privind evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru şi supunerea controlului inspectorilor de muncă a acestei evidenţe;
  • nerespectarea obligaţiei referitoare la acordarea repausului de 24 ore după o durată zilnică a timpului de muncă de 12 ore;
  • nerespectarea prevederilor privind dovada acordării drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
  • nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise în REVISAL: transmiteri tardive sau incomplete, date eronate; dosare de personal incomplete;
  • nerespectarea obligaţiei de a elibera o adeverinţa de vechime pentru salariaţi la încetarea activităţii.

Obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Comenteaza