Comisari ANPC, închiși în bucătăria unui spital public. Protecția Consumatorilor a dat amenzi de aproape jumătate de mil. lei

Comisari ANPC, închiși în bucătăria unui spital public. Protecția Consumatorilor a dat amenzi de aproape jumătate de mil. lei
| Foto: ANPC

Protecția Consumatorilor au amendat mai multe spitale și chioșcuri din apropiere cu 485.000 de lei, în urma neregulilor găsite.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 485.000 de lei, până în acest moment, în mai multe unități de alimentație publică din incinta spitalelor și la chioșcuri din apropierea acestora.

„În cadrul acțiunii naționale de control, demarată sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, au fost efectuate controale la nivel național, inclusiv în toate județele și sectoarele Municipiului București, cu scopul de a verifica respectarea normelor legale în unitățile de alimentație publică și cele din incinta unităților sanitare. În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până la acest moment: 75 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri; 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri', se arată într-un comunicat al ANPC.

În urma acestor verificări, 17 kg de produse, în valoare totală de 520 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, iar 1.345 kg de produse, în valoare totală de 25.475 lei, au fost retrase definitiv.

Comisari ANPC, închiși în bucătăria unui spital public. Protecția Consumatorilor a dat amenzi de aproape jumătate de mil. leiSursă: ANPC

De asemenea, au fost aplicate 55 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 485.000 lei, și 27 avertismente și au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioșcurilor din apropierea acestora, precizează ANPC.

Neregulile găsite de ANPC în sptiale și chioșcurile din apropiere

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice, nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate, lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale, produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.

În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății. La Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către Președintele instituției, subliniază sursa citată. La Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă nu a fost primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.

„ANPC va continua să monitorizeze și să aplice măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea drepturilor consumatorilor și pentru asigurarea unor condiții optime de siguranță și igienă în unitățile sanitare și de alimentație publică. Acesta este un raport parțial, raportarea finală va fi comunicată la finalizarea acțiunii de control și la încheierea celor peste 120 de invitații lansate”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Ordinului 206 din 24 februarie semnat de șeful ANPC, în perioada 24 - 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice și private.

În cursul zilei de luni, comisarii de la Protecția Consumatorilor au anunțat că managerul Spitalului Municipal Adjud le-a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unității și a solicitat la 112 intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că verificările ANPC ar fi ilegale și că nu au fost prezentate documentele necesare.

„În urma controlului desfășurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăți în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unității. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat și au solicitat prezența managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat. Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că «a primit ordin de sus potrivit căruia controlul este ilegal»și solicitând părăsirea unității. În urma unor discuții, inclusiv telefonice cu comisarul șef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului și ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că controlul ar fi ilegal și că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat', se arată într-un comunicat al ANPC.

Potrivit sursei citate, ușile unității medicale ar fi fost blocate, iar unui membru al echipei de control i s-ar fi făcut rău, acesta având antecedente cardiace.

Reprezentanții Poliției Vrancea au informat că a fost deschis dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Ministerul Sănătății despre legalitatea controalelor ANPC din spitale

Ministerul Sănătăţii a precizat to luni că este „deschis la colaborare”, însă „continuarea acestei acţiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unităţile sanitare”.
 
„Ministerul Sănătăţii apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acţiunile de control NU se pot desfăşura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”, se arată în comunicat.

Comenteaza