Comisia Europeană cercetează aeroportul din Timişoara pentru aparente facilităţi către Wizz Air

Comisia Europeană cercetează aeroportul din Timişoara pentru aparente facilităţi către Wizz Air
Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundate, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, cu privire la o schemă de sprijin pentru investiții în aeroporturile regionale din România, pentru a stabili dacă anumite rabaturi și reduceri acordate de către aeroportul din Timișoara unor companii aeriene denaturează concurența.

"Comisia își exprimă îngrijorarea, în mod special, cu privire la faptul că acordurile încheiate între aeroportul din Timișoara și Wizz Air ar putea conferi acestei companii aeriene un avantaj economic inechitabil față de concurenții săi.

„Comisia are datoria de a efectua investigații atunci când consideră că este posibil ca autoritățile publice să acorde subvenții care denaturează concurenţa. Normele permit subvenții destinate compensării serviciilor de interes economic general și, în anumite condiții, îmbunătățirii infrastructurii de acces sau sprijinirii creării de rute noi pe aeroporturile regionale. Acestea nu permit acordarea de subvenții destinate să acopere, pe o bază continuă, pierderile din exploatare", a declarat vicepreședintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurență, Joaquín Almunia. Acesta adaugă că instituţia "are îndoieli cu privire la faptul că finanțarea publică îndeplinește un obiectiv de interes general clar definit, având în vedere aparenta supraofertă de servicii aeroportuare din România".

Totodată comisia va investiga în continuare relațiile contractuale dintre aeroportul din Timișoara și Wizz Air, și anume un contract de marketing încheiat în 2008 și neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane EUR, precum și reduceri suplimentare de 72 % până la 85 % la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate - aeronavele cu o greutate maximă la decolare de peste 70 de tone, după cum informează Comisia Europeană. Vezi aici informarea CE

Amintim, conducerea WizzAir a reclamat recent taxele aeroportuare mari din Cluj-Napoca şi a decis mutarea unei părţi dintre cursele aeriene pe aeroportul din Târgu Mureş.

Comenteaza