Comisia Europeană la Cluj: România e codaşa Europei la Internet. Vezi profilul ţării

Comisia Europeană la Cluj: România e codaşa Europei la Internet. Vezi profilul ţării
România este codaşă la toate capitolele în ce priveşte Agenda Digitală a Comisiei Europene, care prevede, printre obiective, ca cel puţin jumătate dintre gospodăriile din Uniunea Europeană să fie conectate la reţele broadband până în 2020.

"Interesul pentru Internet este destul de dezvoltat în România, în special pe mobil. Se sare peste o generaţie, cei care nu au avut acces la internet până acum pe calculator, în special cei din mediul rural, se pot conecta acum prin telefonul mobil", explică Irena Riviere Orsipov, responsabil în Direcţia Generală Societatea Informaţiei şi Media din cadrul Comisiei Europene, prezentă la Cluj într-o serie de patru întâlniri în principalele oraşe ale României în care este prezentată agenda Comisiei Europene privind Internetul.

Ea spune că economia Europei poate fi reinventată ca economie online, având în vedere că sectorul tehnologiei informaţiei se dezvoltă "mai repede decât economia per ansamblu". Agenda Digitală a Comisiei Europene a fost concepută la Bruxelles pe şapte piloni - piaţa digitală unică, standarde şi interoperabilitate, încredere şi securitate, acces la Internet rapid şi ultrarapid, cercetare şi inovare, folosirea TIC pentru a ajuta societatea şi respectiv creşterea gradului de alfabetizare digitală şi dezvoltarea competenţelor digitale.

De menţionat, la acest din urmă capitol România se află chiar pe ultimul loc între ţările europene, atât ca rată de penetrare a reţelelor broadband cât şi în ce priveşte familiarizarea populaţiei cu tehnologia. Pentru cercetare şi dezvoltare în acest domeniu cele 27 de state membre ale UE cheltuie, în total, peste 40 miliarde de euro anual, sumă la care se adaugă alt miliard de euro alocat direct de CE în acelaşi scop.

Conform unui raport al Ce prezentat la Cluj, 70% dintre europeni folosesc Internetul zilnic, faţă de doar 34% dintre români. Raportul este şi mai defavorabil: 57% dintre români nu au folosit Internetul niciodată.

Amintim, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a declarat în iulie la Bucureşti că ponderea ridicată a cetăţenilor români fără acces la Internet, de 54% din totalul populaţiei, mult peste media UE, este "inacceptabilă".

"Faptul că 54% din populaţia României nu are acces la internet este inacceptabil. În Europa, doar 26% din populaţie nu foloseşte internetul. (...) Internetul este important, nu doar din punct de vedere economic, ci şi social. Salut strategia României de extinderea accesului populaţiei la internet", a spus Kroes în luna iulie, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

 

Comenteaza