Foto Comoara de pe deal. Invențiile studenților de la Științe Agricole, preluate de privați

Comoara de pe deal. Invențiile studenților de la Științe Agricole, preluate de privați
O studentă din zona Bucovinei a creat un salam fără E-uri
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați
Comoara de pe deal. Invențiile studenților agronomi, preluate de privați

Absolvenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca sunt luați cu asalt de companiile private, interesate de produsele create de aceștia. Majoritatea sunt recrutați, însă alții merg pe cont propriu și își fac firmele lor.

“Anul acesta an avem 75 de lucrări de licență, majoritatea din domeniul panificației. Vitorii absolvenți s-au îndreptat mai ales spre produse inovative, tradiționale, dar sunt și care au făcut suplimente agroalimentare sau ambalaje 3D. Produsele tradiționale sunt în creștere și pentru că specialiștii au constatat o tendință de obezitate a populației în urma consumului celor de fast-food, în vreme ce o supă de găină, deși preparată acasă timp de câteva ore, conține toți aminoacizii necesari. 

Cu siguranță românii nu ar supraviețui printr-o dietă mediteraneană pentru că aici este altă clima și ai nevoie de carne, de slănină. Studenții s-au orientat în funcție de cerințele pieței, cu mențiunea că la ei, în această fază, contează mai mult potențialul și mai puțin prețul pentru că  și-au achiziționat materia primă de la magazine, unde acestea sunt mai mari, față de un patron care ar negocia o cantitate mai mare. 

Este o solicitare mare pentru absolvenții noștri din partea societăților private, chiar și în criză domeniul agroalimentar nu a căzut pentru că omul trebuie să mănânce de trei ori pe zi; sunt cereri pentru personal de control în laboratoare, pentru ingineri de producție.

Companiile pun la dispoziție intershipuri, burse, cu posibilitatea de angajare. Sunt unii tineri care merg pe cont propriu, eu am avut însă o absolventă care a reușit să își facă o firmă de producție de dulceață”, spune Laura Stan, șef lucrări analiză senzorială a alimentelor la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor (FSTA).   

Recuperarea și refolosirea, la ordinea zilei

Anca Elena Vranău a realizat două tipuri de salam crud-uscat, pe care l-a botezat chiar cu numele ei, BucovineAna. Pe cutie a marcat chiar și Centenarul României, iar modul de prezentare a produsului a fost la nivelul celor de la expozițiile de profil. “Eu am făcut și ambalajul. L-am ținut la maturat 12 săptămâni, la USAMV. Dacă puteam să îl țin și la o umiditate controlată, ieșea exact așa cum mi-l doream”. 

Adina Simona Pop a venit cu Healthy Tea, un ceai bogat în principii biologic active, alăturând produselor fotografii cu actori celebri. "Ceaiurile sunt făcute din reziduuri ce rămân de la fabricarea sucurilor, din cotoare, coji, pe care le-am îmbunătățit cu alte legume și fructe și am creat un mix din toate".

O studentă a fost implicată într-un proiect cu cercetătorul Dan Vodnar pentru crearea de ambalaje comestibile din mere. "Deja plasele din plastic au fost interzise, avem mai multe firme interesate. Deocamdată prețurile acestor ambalaje sunt mai mari decât ale celor clasice, dar ele se vor reduce prin acces la agenții economici care aruncă aceste reziduuri", relatează Olga Fiodorov

Multe produse fără gluten și vegetariene

Mai mulți tineri s-au orientat către produse vegetariene sau fără gluten, care sunt foarte cerute pe piață în ultima vreme. Printre produsele expuse cele mai apreciate s-au numărat șuncă presată din carne de iepure cu adaos de ghimbir, cremă de brânză cu usturoi, brânză măturată cu lavandă, crenvurști de pui cu pulbere de ciuperci sau cireșe, băutură cu zer și suc de sfeclă, gumă de mestecat cu cărbune activ.

Întreprinzătoarea clujeană Felicia Tulai a decis să între în parteneriat cu o studentă pentru producția de margarină pe bază de ulei presat la rece. “Am folosit trei tipuri de ulei, combinate, iar produsul se poate întinde pe pâine, este tartinabil”, spune Alexandra-Bianca Bobiș.

“Mi-a plăcut ideea încă de la început, am și angajat-o pe Alexandra, am aflat apoi că este și din Luna, de la noi, se descurcă foarte bine pe linia de control al calității. Produsul este în curs de omologare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și l-am inclus pe un proiect cu fonduri europene în valoare de 50.000 de lei”, spune managerul Luna Solai.   

Au câștigat medalii la ProInvent

Zeci de produse pe cât de inovative, pe atât de gustoase au fost prezentate la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din cadrul USAMV de către studenții de la FSTA, la Festivalul Alimentului 2018.

Între produsele pregătite de aceștia se regăsesc cele cu care au câștigat numeroase medalii la Expoziția ProInvent 2018, dar și preparate noi, cum ar fi înghețată cu aromă de lavandă, tinctură de porumbele, ruladă din piept de porc și carne de curcan, cârnați cu adaos de linte verde, ciocolată din ghindă.

La Festivalul Alimentului, ținut la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, de pe dealul Mănășturului, au participat 77 de studenți, cu 75 de produse, alături de 21 de firme expozante. Între orele 10:10 și 11:00 a avut loc jurizarea produselor, apoi expoziția a fost deschisă publicului, ulterior fiind programată premierea studenților.

Vizitatorii au putut gusta din toate produsele alimentare expuse, care sunt obţinute prin utilizarea unor tehnologii inovative şi urmăresc promovarea unei alimentaţii sănătoase, cu efecte benefice asupra organismului. Evenimentul a fost organizat de USAMV și FSTA, în colaborare cu Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România.   

Comenteaza