Consiliul Concurenței analizează cumpărarea Cemacon Cluj de către “frații Dedeman”
- Scris de Călin Poenaru
- 07 Mar 2018, 14:46
- Economie
- Ascultă știrea
Consiliul Concurenţei din România (CCR) a anunțat că analizează operaţiunea prin care societățile PIF Industrial și Dedeman preiau companiile Cemacon Cluj și Cemacon Real Estate (CRE). PIF și Dedeman fac parte din același grup.
PIF Industrial are ca obiect de activitate acordarea de consultanță pentru afaceri și management, iar cel al Dedeman îl reprezintă comerţul cu amănuntul al articolelor de fierărie, din sticlă şi pentru vopsit, în magazine specializate. Cemacon SA este producător de cărămizi, țigle și produse pentru construcții din argilă arsă, iar CRE are ca obiect de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
CCR va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege. Instituția s-a arătat interesată în obţinerea de observaţii şi de puncte de vedere de la întreprinderile terţe referitoare la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza poate afecta concurenţa pe piaţă.
PIF Industrial, companie controlată de frații Dragoș și Adrian Pavăl, a lansat oferta publică de preluare obligatorie la Cemacon Cluj, la un preț de 0,55 lei/acțiune, sub cel din piața secundară. La prețul ofertei, valoarea de piață a Cemacon era de 62,6 milioane de lei.
Acționarii vor putea realiza subscrieri până în 14 martie, pentru a vinde acțiuni în cadrul ofertei lansate de PIF Industrial, pentru 55,5% din capitalul social. Oferta era anunțată din decembrie, în condițiile în care Dedeman și frații Pavăl au ajuns la 44,8% din Cemacon, peste pragul de 33% de la care legislația spune că trebuie lansată o ofertă publică.
Operatorul de bricolaj Dedeman Bacău a cumpărat 11,8% din producătorul de materiale de construcții Cemacon Cluj-Napoca de la societatea Consultanţa Andrei & Andrei pentru 7,38 milioane de lei. Anterior, Dedeman deţinea concertat 33%, iar CIT Resources, 30%, în timp ce fondul Business Capital For Romania - Opportunity Fund Cooperatief (BOF) controla 33%, conform datelor Bursei de Valori București (BVB).
În 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi BCR au semnat un acord privind restructurarea pachetului de credite de 30 milioane de euro. Dedeman a cumpărat un teren al societății Electroceramica Turda pe care a dat în funcţiune al doilea său magazin din Cluj. Proprietarii unităţilor industriale clujene Tehnofrig, Electromecanica sau Cemacon au vândut către Dedeman foste suprafeţe pe care se făcea odată producţie.
Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj. Reţeaua de bricolaj a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha.