Consiliul Concurenței suspectează un cartel al reciclatorilor de deșeuri medicale

Consiliul Concurenței suspectează un cartel al reciclatorilor de deșeuri medicale

Consiliul Concurenței din România (CCR) derulează o investigație privind un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale din țară. Regiunea Clujului este singura din țară care nu are incinerator sau instalație de decontaminare.

Companiile investigate sunt Stericycle România, Mondeco, AKSD România, Bio Hazard, Xtreme Ecogreen, Loret del Mar, Eco Diotti și Eco Fire Sistems. Autoritatea de concurență are indicii privind o posibilă împărțire a pieței serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor rezultate din activități medicale și/sau posibila blocare a accesului pe piață al altor companii concurente.

CCR a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii implicate, documentele ridicate aflându-se în analiza instituției în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a CCR în privința existenţei unei încălcări a legii concurenţei.

Investigația a fost declanșată ca urmare a indiciilor obținute în cadrul anchetei sectoriale derulate de autoritatea de concurență pe piața deșeurilor medicale. Analiza a arătat că piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând 70% cantitățile de deșeuri medicale în 2019, iar primele cinci 80%. 

CCR a făcut o serie de recomandări, în special din punctul de vedere legislației, pentru îmbunătățirea funcționării sectorului și concurenței în domeniul gestionării deșeurilor medicale. Regiunea în care se află Clujul este singura din țara noastră care nu dispune de instalație de procesare a deșeurilor medicale, în schimb, medicamentele expirate se aruncă mai nou în Tarnița sau în Someșul Cald. 

Instalațiile active pentru procesarea deșeurilor medicale (22) sunt răspândite în șapte din cele opt regiuni ale țării, Nord-Vest fiind singura în care nu există nicio instalație funcțională. În Vest se află cele mai multe echipamente de decontaminare termică (4), iar în Sud, inclusiv București-Ilfov, cele mai multe incineratoare (3). Opt operatori dețin 12 instalații de sterilizare termică și 10 companii dețin fiecare câte un incinerator.  

Comenteaza