Construcţii Napoca îşi schimbă stăpânul: de la Ţiriac la Bene

Construcţii Napoca îşi schimbă stăpânul: de la Ţiriac la Bene
Acţiunile societăţii au crescut cu 30% în ultima şedinţă la bursă după ce informaţia privind tranzacţia prin care omul de afaceri clujean a preluat controlul a fost făcută publică.

Schimbări la Construcţii Napoca, după recenta preluare: acţionarii au fost convocaţi pentru prima săptămână a anului viitor, când se vor discuta schimbarea din funcţie a doi administratori, programul de investiţii pentru 2012, dar şi problemele financiare.

Ioan Bene, cel care deţin companiile Ben&Ben şi Panpetrol, a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că acum controlează pachetul majoritar de 63,5% din Construcţii Napoca. Preluarea s-a făcut printr-o firmă a omului de afaceri clujean, ce a luat 90% dintre aceste acţiuni tranzacţionate, restul de 10% fiind achiziţionat direct de Bene. "Am făcut achiziţia pentru că în acest moment putem închide o chestiune în cerc. Napoca are în activitate partea de construcţii imobiliare, care nouă ne lipsea, noi eram axaţi mai mult pe cea de drumuri. Napoca are nevoie de investiţii şi vom acţiona în acest sens", a adăugat omul de afaceri. Unul dintre cele mai importante proiecte avute în vedere este cel privind continuarea Autostrăzii Transilvania.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Construcţii Napoca, Ştefan Dimitriu, nu a dorit să ofere informaţii privind recenta tranzacţie. "Există un acţionariat, în care sunt persoane fizice şi persoane juridice. O firmă, care e persoană juridică, s-a vândut, a trecut în proprietatea altcuiva. Nu pot să dau eu informaţii despre tranzacţie", a spus Dimitriu. "Se lucrează la portofoliul de proiecte existente. Trebuie duse la bun sfârşit lucrările începute", a menţionat preşedintele CA. Acesta a convocat adunarea acţionarilor pentru 5/6 ianuarie, în care se propune revocarea din funcţie a administratorilor Dan Ursuleac şi Teodor Groza, precum şi alegerea unor noi membri, pe patru ani. Menţionăm că în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din 20 octombrie tocmai se aprobase prelungirea mandatului lui Groza cu patru ani, până la 20 octombrie 2015. Conform convocatorului din ianuarie 2011, acţionarii vor analiza "organigrama societăţii, eventual restructurarea acesteia", precum şi programul de investiţii pe anul viitor. Pe ordinea de zi a întrunirii se află şi "discutarea problemelor financiare ale societăţii".

Tranzacţia prin care Bene a preluat pachetul majoritar a fost încheiată săptămâna trecută şi s-a realizat în jurul sumei de 4,2 milioane de euro, din care 1,2 milioane plătiţi efectiv, iar restul reprezintă un teren deţinut de Bene în zona Băneasa din Bucureşti, evaluat la 3 milioane de euro, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Noul acţionar majoritar nu a dorit să ofere cifre, însă a menţionat că suma de 4,2 milioane de euro e "pe-aproape". Până acum câteva zile, 16% din acţiunile Napoca erau în posesia lui Dimitriu, care deţinea şi managementul executiv (a rămas director general), restul de 84% fiind controlat de reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac. Dimitriu şi-a păstrat pachetul de acţiuni.

La 30 iunie, IT Transilvania Invest deţinea 53,82% din societate, iar alţi acţionari, 46,18%, potrivit Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Dintre asociaţii tip listă, persoanele fizice deţineau 31,04%, iar persoanele juridice, 15,14%, conform Registrului Comerţului. Construcţii Napoca a adjudecat, în cadrul unui consorţiu, lucrări la unul dintre cele mai importante proiecte ale judeţului: noua pistă a Aeroportului Cluj-Napoca. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 22,3 milioane de lei şi pierderi de 5,1 milioane şi avea 271 de salariaţi, potrivit Ministerului Finanţelor. Ben&Ben a avut în 2010 o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei şi o pierdere de 5,9 milioane. În schimb, Panpetrol, profilată pe comerţul cu amănuntul al carburanţilor, a ajuns la afaceri de 34,6 milioane de lei şi un profit de 380.000 de lei.

Acţiunile Napoca şi-au dublat valoarea

În ultima zi de tranzacţionare de la BVB, valoarea acţiunilor Napoca SA a crescut cu 30%. Din vară, preţul titlurilor societăţii clujene aproape că s-a dublat, de la 27 la 53 de bani, cât era la închiderea şedinţei de vineri (grafic).

 

 

Comenteaza