Construcţii noi şi parcări vechi în primul parc industrial al Clujului

Construcţii noi şi parcări vechi în primul parc industrial al Clujului
Două companii au obţinut autorizaţii de construire pentru spaţii de birouri, depozitare şi mică producţie în parcul industrial. Tetarom I a intrat în criză de locuri de parcare.

Companiile cu sedii şi spaţii în Tetarom I au ajuns la 1.800 de angajaţi, potrivit datelor admi-nistratorului parcului. Conducerea Tetarom are de realizat cel puţin 200 de noi locuri de parcare pentru a face faţă necesarului creat de ocupanţi.

Compania PMA Invest, din domeniul producţiei de materiale publicitare, a obţinut în aprilie autorizaţia de construire pentru un spaţiu de birouri, show-room şi mică producţie în Tetarom I, parc aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ). Tot luna trecută, GPM Logistic Investment a primit autorizaţia pentru o hală de depozitare şi birouri, în imobil de două etaje, în acelaşi parc industrial. „PMA Invest are la dispoziţie un teren de 1.100 mp, unde îşi va realiza sediul central. E unul dintre primii clienţi ai Tetarom cu care am semnat contracte, dar abia acum se apucă de lucru. GPM Logistic ocupă un teren mai mare, 1 ha, pentru construirea de birouri şi depozit de produse medicale. Ambele companii vor să se apuce de lucru şi să şi termine anul acesta", a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

Cu 50 de companii şi 1.800 de angajaţi, conform datelor contabilizate de Tetarom, primul parc industrial al judeţului nu mai face faţă necesarului de parcări. „E cea mai mare problemă pe care o avem acum în Tetarom I. Anul acesta trebuie să mai facem 200 de locuri de parcare. Avem câteva opţiuni în acest sens. Numai Banca Transilvania (care şi-a finalizat recent centrul de date şi birouri - n. red.) a ajuns la 300 de oameni şi are la dispoziţie doar 100 de locuri de parcare", a exemplificat Găvrea.

De altfel, Tetarom se pregăteşte de extindere. Contractul de finanţare pentru extinderea cu 167.000 mp a parcului industrial Tetarom I a fost semnat în această lună. Proiectul prevede extinderea parcului industrial cu o suprafaţă utilă de 168.077 mp şi lucrări de infrastructură, hale, birouri. Durata de implementare a proiectului este de 27de luni.Valoarea proiectului este de 69,1 milioane de lei, din care 25,2 milioane finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5,5 milioane finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 30,7 milioame cofinanţare eligibilă a CJ. Valoarea totală neeligibilă este de 7,6 milioane de lei, cheltuieli suportate de CJ. Mutarea în subteran a unei linii electrice care blochează acum o parte din terenul care ar putea fi construit reprezintă primul obiectiv care va fi pus în practică dintre cele prevăzute în noul proiect.
„Sperăm ca asta să se întâmple în august-septembrie şi astfel să se elibereze zona pentru ca cei de la PlantExtrakt, care au preluat teren acolo, să îşi poată începe proiectul", a precizat directorul Tetarom. Un proiect blocat în şantier de mai mulţi ani în Tetarom I este cel al CBC Development Design.

Dezvoltatorii plănuiau aici un centru de servicii de business (hotel, birouri, comerţ, spaţii de relaxare), dar după ce au ridicat clădirea au reorientat investiţia. Aici s-ar putea realiza un centru medical, conform planurilor anunţate de asociaţii CBC, dar încă neconcretizate.

 

Comenteaza