Video Programul PSD pentru clujeni | Alexandru Cordoș: „O reindustrializare într-un parteneriat public-privat este necesară"

Programul PSD pentru clujeni | Alexandru Cordoș: „O reindustrializare într-un parteneriat public-privat este necesară"
| Foto: Facebook Alexandru Cordoș

Secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, candidat la un fotoliu de senator la alegerile din 1 decembrie, consideră că reindustrializarea în județul Cluj este atât necesară, cât și aplicabilă.

Reindustrializarea este un punct cheie al proiectului PSD pentru România. Rămâne de văzut cum se va aplica acest concept al reindustrializării economiei la nivelul Clujului, care a fost puternic industrializat înainte de 1989 dar care și-a pierdut încet acest specific în detrimentul serviciilor, unde s-au dus majoritratea investițiilor.

Conceptul este mai puțin aplicabil în municipiul Cluj-Napoca, pentru că urbanizarea a schimbat fața orașului, iar vechile zone industriale sunt pe cale să dispară.  Alexandru Cordoș a prezentat, la ZIUA LIVE, viziunea partidului pe care îl reprezintă în ce privește reindustrializarea în județul nostru.

„Reindustrializarea este necesară. La Cluj, întotdeauna se pot găsi locuri (pentru a pune în aplicare acest concept - n.red). Nu se poate vorbi de reindustrializare masivă, ci de o reindustrializare într-un parteneriat public-privat, în care statul să vină cu anumite scheme de ajutor, acolo unde există industrie care se poate dezvolta.

Dacă ne referim la Cluj, avem parcurile industriale, ca și suprafață ele sunt acoperite într-un procent ridicat, cele unde sunt construite, dar încă există terenuri unde se pot construi hale pentru a le da diverșilor antreprenori. Mai avem în Tetarom 1 o locație unde sunt 10 hectare, Tetapolisul, un parc de cercetare și inovare unde și-ar putea găsi locul firme de IT, care dezvoltă tehnologie modernă, pentru că exportăm doar partea de programe.

Avem Parcul Tetarom 4 undeva pe Feleac, care este abandonat de câțiva ani și avem nevoie de un parc la Huedin unde există locație.Toate acestea ar putea crea pe orizontală diverse servicii și produse și apoi am putea să vorbim de o extindere a industrializării.

Spre exemplu, Farmec are nevoie de relocare pentru că este în zona centrală și nu se mai poate dezvolta. desfacerea lor le-ar putea aduce o dublare a producției cel puțin astăzi. dar pentru asta e nevoie de o schemă de stat nerambursabilă sau rambursabilă să-și relocheze activitatea și să-și dubleze capacitatea de producție fie pe produse cosmetice, fie pe produse chimice, deci aici vorbim de o reindustrializare într-un sens de extindere", a declarat Alexandru Cordoș.

Social democratul clujean a făcut referire și la brandul Plafar, care are activitatea de bază în Cluj-Napoca: „Ei aduc astăzi materia primă din import, când noi toate plantele medicinale am putea să le recoltăm în zona Huedin și nu numai, dacă am avea o zonă de procesare și depozitare și apoi Plafar să fie beneficiarul materiei prime.

Cât despre Câmpia Turzii, acolo avem forță de muncă în excendent, colegiile tehnice de la Huedin și de la Câmpia Turzii azi produc forță de muncă neutilizată de nimeni. Am putea deci să găsim multe elemente care ar putea duce înspre o dezvoltare a producției pe de o parte, să extindem conceptul de reindustrializare și să asigurăm calificarea prin învățământul dual, iar pe de altă parte antreprenorii să își poată dezvolta afacerile lor".

Comenteaza