“Cu majorările de salarii la bugetari făceam câteva autostrăzi între Transilvania și Țara Românească”
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Feb 2019, 10:01
- Economie
- Ascultă știrea

Creşterea fondului de salarii şi de pensii cu 5 miliarde de euro anual echivalează cu patru autostrăzi Comarnic - Braşov sau cu cinci autostrăzi Piteşti – Sibiu, estimează avocatul Remus Borza, deputat în Parlamentul României.
“Pe noua lege a pensiilor, fondul de pensii va crește cu încă 80 de miliarde de lei până în 2022. Creșterea galopantă și nesustenabilă a salariilor în sectorul public și a pensiilor a avut ca efect degradarea altor indicatori macroeconomici. Din perspectiva unei iminente crize economice, aceste cifre vor fi fatale României.
Economia globală și cea europeană dau semne de oboseală prevestind o nouă recesiune. Deficitul bugetar a crescut de la 22 miliarde lei în 2016 la 25 de miliarde în 2017 și la 30 de miliarde în 2018. Pe majorările salariale și de pensii angajate de guvernul pentru 2019, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 50 de miliarde de lei, adică 4,7% din produsul intern brut.
Deși România riscă să se ciocnească cu criza chiar spre sfârșitul acestui an, primarii țării au executat un desant asupra doamnei Vasilica Dăncilă, cerându-i 77 de miliarde de lei. Consiliile județene au alocări bugetare și venituri de 70 de miliarde, adică împreună cu primăriile 140 miliarde lei anual.
Adică 35 de miliarde de euro toacă an de an autoritățile administrației publice. Cu toată această risipă de resursă financiară, mai mult de jumătate din satele și comunele țării nu au drumuri asfaltate, apă curentă sau gaze. Administrația publică locală este cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat pe care toți guvernanții de după '90 au refuzat să o reformeze, să o restructureze.
Polonia, o țară cu 38 milioane de locuitori și cu 90.000 km pătrați, mai mare ca suprafață decât România, și-a reformat administrația în 1998: de la 4.200 de unitățile administrativ-teritoriale a rămas cu mai puțin de 2.600.
În fiecare cătun există apă curentă, canalizare, gaze și drumuri asfaltate pentru că și-a reformat la timp administrația. În perioada crizei 2008-2009 a fost singura țară din Uniunea Europeană care a înregistrat creștere economică. Și din acest motiv Polonia are, an de an, excedente bugetare și comerciale.
România are 3.181 de UAT, moștenite din vremea comunismului. Mai puțin de o treime din aceste primării se autofinanțează din impozite și taxe. Majoritatea primăriilor stau cu mâna întinsă la bugetul de stat. Avem peste 400 de comune cu mai puțin de 1.500 de locuitori și zeci de orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori, situație care ar atrage retrogradarea lor sau ar impune comasarea.
Îndemn Guvernul României să restructureze aparatul bugetar, să reducă schemele de personal, să comaseze, modernizeze și să eficientizeze instituțiile statului. Altminteri o va face criza, mult mai dureros decât am face-o noi azi”.