Cum a ajuns Floreștiul cea mai mare comună din România. Consultant imobiliar: „Preţurile sunt cu 30% mai jos decât orice este în Cluj"

Cum a ajuns Floreștiul cea mai mare comună din România. Consultant imobiliar: „Preţurile sunt cu 30% mai jos decât orice este în Cluj"
| Foto: Arhiva

Floreștiul rămâne și cea mai atractivă comună din România și când vine vorba de românii care aleg să se mute de la oraș la țară.

100.000 de români și-au schimbat în ultimul an domiciliul din oraș, în zona rurală, iar mai mult de 30.000 dintre aceștia au ales să locuiască într-o comună lipită de un oraș mare. Statistic, locuitorii din cele mai efervescente 50 de comune din România reprezintă 27% dintre româ­nii care au ales să se mute de la oraş la ţară în 2020, iar toate cele 50 de comune sunt de fapt localităţi lipite de un oraş mare cum sunt Floreşti (Cluj-Napoca) sau Chiajna (Bucureşti), potrivit datelor Institutului Național de Statistică, citate de ZF.

Florești, cea mai mare comună din România

„Cea mai mare comună din România este Floreşti după numărul de locuitori, dar este un cartier dormitor al Clujului. Mulţi dintre cei care se mută în Floreşti tot la bloc stau. În Floreşti, preţurile sunt cu 30% mai jos decât orice este în Cluj, oamenii nu se duc acolo pentru că sunt mai aproape de natură, ci pentru că este ieftin“, spune Ana Maria Burca, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară SVN Cluj-Napoca.

Comunele care au înregistrat în 2020 cele mai mari creşteri ale fluxului migraţiei au fost Floreşti, judeţul Cluj, unde s-au mutat 2.800 de persoane, Chiajna, jud. Ilfov, plus 2.100 de persoane, Miroslava, judeţul Iaşi, plus 1.600 persoane, şi Dumbrăviţa, judeţul Timiş, unde s-au mutat 1.500 de persoane în 2020, arată datele de la INS.

Pe lângă Florești, Clujul mai are alte două localități satelit. Apahida, cu 621 de persoane care au migrat aici din zona urbană, respectiv Baciu, cu 484.

Indiferent cum le numim, comunele din jurul marilor oraşe sunt de fapt noile zone urbane alese de tineri şi de familii pentru a păstra legătura cu oraşul. Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, 116.000 de persoane s-au mutat în 2020 din zona urbană în cea rurală, în creştere faţă de 2019, când 113.000 au luat această decizie. În ultimii ani, tendinţa din statistică este în favoarea zonelor rurale. Comunele cu cele mai mari creşteri ale numărului de locuitori arată însă că „exodul“ spre sate se află doar în jurul marilor oraşelor, multe dintre ele fiind chiar o extindere a oraşelor.

Comenteaza