Cum fenta Nokia taxele fiscale: ambalau componente şi le livrau mai departe

Cum fenta Nokia taxele fiscale: ambalau componente şi le livrau mai departe
Şeful Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, dezvăluie care era de fapt mare parte din activitatea în fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu: angajaţii erau plătiţi ca să ambaleze componente iar Nokia a minţit în acte, spunând că de fapt componentele urmau să fie prelucrate.

"Au introdus în ţară componente în regim de scutire de la plata taxelor vamale, spunând că urmau să fie prelucrate, dar au fost exportate ca atare. De exemplu, baterii pentru telefoane, care n-au suportat niciun fel de telefoane, doar au fost puse într-o pungă", spune el, adăugând că aceste componente erau aduse din afara Uniunii Europene. "A fost o încălcare a Codului vamal, specialiştii au nstatat că au fost aduse părţi de telefon, componente, care nu erau ansamblate în România. Au făcut doar obiectul procedeului de ambalare şi au fost vândute ca atare", a explicat Blejnar procedeul de la fabrica Nokia.

Blejnar spune că a instituit sechestru pe hale "pentru a preîntâmpina pericolul ca Nokia să-şi risipească patrimoniul". ANAF va înscrie la Cartea Funciară sechestrul, "ca să avem certitudinea că dacă nu vor plăti suma vom avea ce să executăm silit".

Nokia va putea contesta decizia ANAF, în termenul legal vor putea face contestaţie. Întrebat de ce doar acum instituie sechestru pe bunurile Nokia, chiar dacă verificările au început în 2009, Blejnar a spus că verificările de acest gen "au nevoie de o perioadă mai mare de timp". "Este un mare contribuabil, iar verificările durează şase luni. Controlul fost suspenndat pentru că era nevoie de lămuriri suplimentare. S-a purtat corespondenţă cu autorităţi vamale din alte ţări", a spus Blejnar.

De menţionat, ancheta ANAF a pornit la scurt timp după demararea producţiei în fabrica din Jucu.
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Cluj, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro, şi a anunţat în urmă cu două luni că va închide fabrica din Jucu la sfârşitul acestui an. Angajaţii vor fi însă plătiţi până în luna martie şi vor primi un pachet compensatoriu care cuprinde până la şapte salarii de încadrare, recalificare în alte meserii şi câte un smartphone.

Etichete
Comenteaza