Cum pot amâna băncile ratele creditorilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Mar 2020, 08:35
- Economie
- Ascultă știrea
Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României (BNR) a clarificat modul în care băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) pot amâna ratele scadente ale persoanelor fizice și companiilor, în contextul pandemiei cu coronavirus.
IFN-urile sunt scutite de a constitui provizioane în această perioadă, fie că decid să amâne ratele pentru toți clienții, fie că le amână în urma unor negocieri directe cu aceștia, conform FinZoom. Băncile și IFN-urile pot amâna plata creditelor oricărei persoane fizice afectate de pandemie fără aplicarea condițiilor privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.
Amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. Creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate ca urmare a restructurării.
Deși definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.
Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemie, fără aplicarea condițiilor prevăzute de regulamentul BNR privind unele condiții de creditare privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durată maximă a creditului de consum.
Conform cadrului de reglementare, băncile au constituit și menținut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face față unei cereri mărite de lichiditate pe parcursul unei situații de criză.
În linie cu acțiunile întreprinse în acest sens la nivel european, BNR permite băncilor neîncadrarea în nivelul minim al indicatorului de lichiditate cu scopul utilizării acestor rezerve pentru a contribui la o bună funcționare a sectorului bancar și a ajută băncile în asigurarea de lichidități suficiențe firmelor și populației.
În condițiile în care o instituție de credit negociază o măsură de amânare la plată, pe bază individuală, nelegata de situația pandemiei COVID-19, o astfel de operațiune trebuie clasificată că restructurare. Instituțiile de credit trebuie să continue să evalueze, în mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru identificarea indiciilor de improbabilitate de plată.
BNR va evalua situația fiecărei bănci și, în funcție de evoluția impactului generat de pandemia COVID-19, va lua măsurile ce se impun.