Cum s-a născut Banca Transilvania. Ciorcilă: "Stăteam în două camere înghesuite, pe malul Someșului"
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Noi 2019, 09:36
- Economie
- Ascultă știrea

Bancherul-antreprenor Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii şi apoi preşedintele Băncii Transilvania (BT), a început să construiască în urmă cu 25 de ani, în două camere înghesuite de pe malul Someşului din Cluj, alături de alţi oameni de afaceri, povestea unei bănci private.
Practic, istoria BT a început în 1994, în Cluj-Napoca, la iniţiativa a 13 oameni de afaceri, ideea fiind aceea de a crea o bancă locală, un brand „de Cluj“, conform ZF. În 1997, BT devenea prima instituţie bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). A urmat o strategie de creştere a băncii atât organică, cât şi prin achiziţii.
În 2015 BT a finalizat preluarea Volksbank România, pentru ca în 2018 să mai facă un pariu în zona achiziţiilor, preluând Bancpost de la grupul grecesc Eurobank. După aceste achiziţii, banca a început să urce treaptă cu treaptă pe podiumul bankingului local ajungând numărul 1, cu 8.000 de angajaţi, 500 de sucursale şi agenţii şi milioane de clienţi.
În 2016, BT depăşea BRD - Societe Generale şi urca pe locul doi în clasament, pentru ca în 2018 să devină, în premieră, lider al pieţei bancare locale, depăşind BCR care a fost timp de două decenii liderul tradiţional al bankingului local.
"România este dusă mai departe de oamenii educaţi la toate nivelurile şi în toate domeniile, inovaţie şi dorinţa de a fi competitivi. Desigur, antreprenorii cu idei noi şi entuziasm pot fi un real factor de progres, care să ducă România mai departe. Nu pot decât să fiu optimist şi să mă bazez pe potenţialul foarte mare al ţării noastre. România trebuie să crească viteza de execuţie privind infrastructura, să investească mai mult în sistemul de sănătate, în educaţie, cu scopul creşterii calităţii vieţii şi al scăderii emigraţiei românilor", spune Horia Ciorcilă.