Video Cum să dai un angajat afară, dar să îl ajuți în același timp. Se numește outplacement, iar tot mai multe companii apelează la acest serviciu

Cum să dai un angajat afară, dar să îl ajuți în același timp. Se numește outplacement, iar tot mai multe companii apelează la acest serviciu
| Foto: Captură video ZIUA DE BUSINESS/ZIUA DE CLUJ

Elena Cramba și Darius Popîrțac, experți în Executive Search, au vorbit, la emisiunea ZIUA DE BUSINESS despre serviciul de outplacement, care vine atât în sprijinul companiilor care fac disponibilizări, cât și al angajaților care își pierd locul de muncă.

Tot mai multe companii apelează la outplacement, un serviciu destinat companiilor, dar de care beneficiază angajații care urmează să fie concediați. 

„Serviciul este dedicat, teoretic, angajaților unei companii. E furnizat de noi, specialiștii, ca un serviciu de suport pentru toate nivelurile de angajați. De la muncitori la oameni din zona de birou, până la poziții de top management. Este oferit acelor oameni care urmează să fie disponibilizați sau posturile lor se desființează. Aici intervin companiile, pe lângă alte servicii compensatorii, cu outplacement, ca să nu lase angajații fără un suport”, a explicat Elena Cramba la emisiunea ZIUA DE BUSINESS.

Industriile care ajută angajații concediați să se reorienteze pe piața muncii

Darius Popîrțac a vorbit despre companiile care apelează la serviciul de outplacement. IT-ul este o industrie care a contribuit foarte mult la dezvoltarea Clujului, însă este și una dintre industriile vulnerabile la schimbările foarte accelerate din domeniu.

„Mai multe industrii apelează la aceste servici, în ultima perioadă IT-ul, zona industrială sau serviciile suport au început să fie afectate de schimbările din piață. În zona de construcții au existat blocaje din cauza situației politice. Mai avem și zona de producție, în special cei care lucrează la nivel global. Vedem și zona de automotive care a fost afectată și s-ar putea să vedem un pivot și acolo. Outplacement-ul este un element bun pentru angajați și anagajatori. Păstrează relații bune cu între cel două părți”, a spus Darius Popîrțac la ZIUA DE BUSINESS.

Elena Cramba a explicat că, pentru o mai bună eficiență a serviciului de outplacement, companiile nu ar trebui să ofere informația despre acest beneficiu odată cu vestea disponibilizării, deoarece, în respectivul moment, angajații nu pot asimila mai mult decât faptul că rămân fără un loc de muncă.

Care este cursul firesc al lucrurilor? „Să discute mai întâi despre cadrul legal al încetării contractului individual de muncă. Atunci venim și noi să le explicăm. Ouplacement-ul vine ca o compensație, nici angajatorilor nu le este ușor să ofere vestea asta”, a mai spus Elene Cramba.

Cum ajută ouplacement-ul angajații

„Prima dată le prezentăm cum vom fi alături de ei în perioada de tranziție. Depinde de bugetul companiei. Îl ajutăm pe angajat să își cosmetizeze CV-ul sau se pregătească pentru reconversie, deoarece s-ar putea ca job-ul lui de dinainte să nu mai fie disponibil (în piață - n.n.). Îl ducem către viitori posibili angajatori care sunt în raza lui de interes. Apar și dificultăți în unele cazuri, în care locația de reședință a omului afectat e foarte îndepărtată, cu acces mic de oportunități. Procesul de outplacement durează de la câteva zile la câteva luni, până persoana își găsește un nou loc de muncă, dar ține de referințele și opțiunile persoanelor. Cei care au fost în funcții de conducere în organizații au pretenții mai mari, de aceea poate dura mai mult în cazul lor”, a mai spus Darius Popîrțac.

Cei doi experți au relatat că procesul e diferit în funcție de tipul de angajat. Pentru muncitori din zona de producție, blue collar, sunt organizate worskhop-uri care se axează, în principal, pe cosmetizarea unui CV, cum să îl scrie și cum trebuie să arate. La zona de office, de management se discută despte coaching de carieră, personal branding, valoare individului pe piața muncii. Aici, discuțiile sunt 1 la 1.

„În zona de top management, procesul poate să dureze de la patru-cinci la 10 ședințe individuale de coaching. Este un act de responsabilitate când o companie face asta. Motivează angajații să rămână până în ultimu moment, deoarece există necesitatea de a livra și a prelua comenzi. Firmele nu pot să se trezească cu toți angajații plecați deodată. De obicei primesc bonusuri dacă rămân până în ultima zi. E un semnal pentru toți ceilalți anagajatori”, mai spune Elena Cramba.

Tot ea a vorbit și despre proiectele mai dificile de outplacement cu care s-a confruntat.

„În pandemie am lucrat cu trei specialiști IT, iar dificultatea a fost în tehnologiile pe care le cunoșteau și reticența lor de a se reloca. Cunoșteau niște tehnologii care nu existau pe piață în Cluj, iar atunci a fost nevoie să lucrăm pe zona de reconversie și să accepte, cel puțin pentru o periodă scurtă de timp, o scădere financiară într-un alt job, altă industrie”, își amintește Elena Cramba.

Cum dai vestea unui angajat că e concediat

Specialiștii au dat câteva sfaturi în legătură cu modul în care companiile ar trebui să comunice angajaților decizia de disponibilizare pentru a avea un impact emoționa cât mai redus.

„Ar trebui ca angajatorul să fie direct. Un e-mail e bun dacă ai avut mai multe întâlniri înainte. Oricum dai vestea, nimeni nu o să fie cu zâmbetul pe buze. Trebuie să fie o veste dată direct și sincer. Așa, oamenii pot accepta mai ușor. Economia e în scădere, de aceea se întâmplă aceste disponibilizări”, este de părere Darius Popîrțac.

Acesta spune că, după decizia de concediere, în procesul de outplacement trebuie răbdare și perseverență cu angajații, pentru ca ei să reușească să își găsească un nou loc de muncă.

Comenteaza