Datoriile firmelor mici au crescut cu un miliard de lei

Datoriile firmelor mici au crescut cu un miliard de lei
ANAF a publicat, vineri, o nouă listă a datornicilor mari la bugetele statului, care include 139.479 de companii mici cu datorii totale de 78 miliarde lei (17,5 miliarde euro) la jumătatea acestui an.

Suma este de 20 de ori mai mare decât valoarea datoriilor firmelor considerate mari. Față de lista anterioară a marilor datornici, numărul de companii mici cu datorii a scăzut, dar s-au mărit datoriile totale.

Anterior, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat listele cu companii mari și cele cu companii medii cu datorii la bugetele statului.

Pe lista publicată vineri, a contribuabililor mici, se află 139.479 de nume de firme, cu 5.350 mai puține decât în urmă cu trei luni, însă datoriile totale către stat au crescut cu peste 1 miliard lei. La 31 martie, pe lista se aflau 144.829 de contribuabili mici și instituții publice cu restanțe mai mari de 10.000 lei, valoarea datoriilor neplătite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% erau considerate nerecuperabile de către Fisc. Suma datoriilor apărută vineri este de 78 de miliarde de lei.

Miercuri, Fiscul a publicat și lista contribuabililor mijlocii cu datorii la stat la 30 iunie, pe care se află 1.949 de firme, cu datori totale de circa 4 miliarde lei. ANAF a publicat luni lista datornicilor mari la bugetele statului, care include 127 de companii cu datorii totale de 3,78 miliarde lei (846 milioane euro), scrie News.ro.

Înainte de publicarea listelor cu datoriile de la jumătatea anului, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, precizând că în următoarele liste care vor fi publicate pentru trimestrul al doilea al acestui an va elimină persoanele fizice și firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat.

Pe listele publicate săptămâna această, cel mai mare datornic la stat este compania Oilfield Exploration Business Solutions SRL-controlată de kazahii de la KazMunayGas, care deține Rompetrol-cu datorii totale la 30 iunie de 919,1 milioane lei (203,3 milioane euro), din care aproape toate sunt către bugetul de stat. Datoria provine din "creanță Libia" a Rompetrol, moștenită de kazahi odată cu preluarea grupului de la Dinu Patriciu.

ANAF a publicat datoriile separat pentru cele patru mari bugete: bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul pentru șomaj și bugetul de sănătate.

Pe locurile următoare pe lista datornicilor se află compania de stat aflată în insolvență Complexul Energetic Hunedoara, cu datori totale de 510,7 milioane lei (113 milioane euro), European Food, companie controlată de frații Micula (400,6 milioane lei), Societatea Română de Televiziune (375 milioane lei), firmă de pariuri Public Games, aflată în faliment (133 milioane lei) și Grup Servicii Petroliere, firmă controlată de Gabriel Comanescu (131,5 milioane lei).

Lista este similară cu cea publicată în luna mai pentru contribuabilii cu cele mai mari datorii.

Ultima lista pentru 30 iunie pe care urmează să o mai publice ANAF este cea a persoanelor fizice cu datorii la stat.

Fiscul a publicat, anterior, o singură data listele cu datornicii la buget, în luna mai, pentru datoriile valabile la 31 martie 2016. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie și-au plătit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerând că nu trebuie să plătească sumele impise de către ANAF.

 

Etichete
Comenteaza