De la Nokia, la De’Longhi

De la Nokia, la De’Longhi
Muncitorii care lucrau la fabrica de telefoane mobile sunt interesaţi să producă expresoare de cafea în acelaşi parc industrial, potrivit conducerii AJOFM Cluj.

Prima bursă a locurilor de muncă pentru viitorii angajaţi ai fabricii De'Longhi se va desfăşura în martie, fiind destinată exclusiv muncitorilor concediaţi de producătorul de telefoane mobile Nokia, a declarat Daniel Don, director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

"O primă serie de angajări la De'Longhi va cuprinde 70 de muncitori, dintre care 30 vor pleca pentru o specializare de trei luni la fabrica din Italia a companiei. Între timp, la Jucu se va monta echipamentul, iar când se vor întoarce, vor intra deja în producţie aici. Estimăm că din vară fabrica va fi funcţională. Următoarea serie de angajări va fi în septembrie, tot de 70 de oameni, însă nu ştim încă pe ce posturi. Muncitorii de la De'Longhi vor lucra patru zile pe săptămână, câte nouă ore zilnic", a detaliat Don. Acesta a menţionat că încă nu se cunoaşte nici cuantumul salariilor, nici diagrama exactă.

Primele angajări vor avea loc la finele lunii martie, în cadrul unui eveniment special. "La prima minibursă pentru De'Longhi vor participa exclusiv muncitori disponibilizaţi de la Nokia, pe care îi anunţăm prin call center-ul nostru. Nu va fi nici o problemă ca ei să se readapteze unui alt tip de producţie. Foşti angajaţi ai Nokia s-au dovedit foarte interesaţi să lucreze la compania italiană, mai ales că primii care se înscriu beneficiază şi de acel ajutor bănesc pe care îl primesc în urma programului cu finanţare europeană pe care îl derulăm", a menţionat directorul AJOFM. Acesta a menţionat că instituţia va avea o întrevedere şi cu oficialii Bosch, care le vor prezenta necesarul lor de personal pentru viitoarea fabrică.

"De angajările la De'Longhi se vor ocupa mai ales agenţiile care au făcut servicii de externalizare pentru Nokia, precum Lugera & Makler. Săptămâna viitoare vor veni cei de la De'Longhi pentru a specifica toate cerinţele lor. Conducerea De'Longhi face în prezent o prospectare de piaţă pentru a vedea ce salarii să fixeze pentru Cluj. Ei încă nu au stabilit grilele de salarizare, nici diagramele pentru operatori, ingineri, conducere. În vară va fi funcţională o linie de producţie, iar cealaltă, în toamnă. Prima linie tehnologică este cea de expresoare de cafea, dar apoi vor produce şi alte aparate", au declarat sursele ZIUA de CLUJ.

Fostele hale de producţie ale Nokia se află acum în proprietatea De'Longhi. De'Longhi şi-a manifestat dorinţa de a lucra cu furnizori din Timişoara, Cluj sau Bucureşti pentru componente, ambalajele fiind furnizate de Rondocarton Apahida. Italienii intenţionează să încheie un parteneriat cu Universitatea Tehnică pentru înfiinţarea unui centru de cercetare pentru mase plastice şi injecţii, conform vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Alexandru Coroian. De'Longhi urmează să semneze contracte pentru teren cu CJ şi cu Ministerul Finanţelor Publice pentru ajutoare de stat, solicitate şi de Bosch, pentru facilitarea investiţiilor plănuite.

Ajutoarele de stat au scopul de a încuraja investiţiile de peste cinci milioane de euro, fiind vorba de scutiri de taxe, garanţii pentru credite bancare, facilităţi de export şi import. Grupul italian va începe în acest an producţia de aparate electrocasnice şi electronice în parcul industrial public Tetarom III din Jucu. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro. Bosch, unul dintre liderii globali de tehnologie şi servicii, preconizează o investiţie de 60 de milioane de euro, pe 20 ha, şi până la 2.000 de locuri de muncă. De asemenea, societatea de comerţ cu produse metalurgice Transcarpatica are nevoie de 150 de angajaţi. CJ se află în negocieri avansate şi cu un producător de componente auto, ce vizează la Jucu o investiţie de până la 60 de milioane de euro într-o unitate cu 1.500-2.000 de angajaţi.

 

Etichete
Comenteaza