Deşi e criză pe piaţa muncii din România, 1 milion de tineri nu sunt nici angajaţi, nici la şcoală

Deşi e criză pe piaţa muncii din România, 1 milion de tineri nu sunt nici angajaţi, nici la şcoală

Gabriel Bratu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, susţine că în prezent sunt un milion de tineri români care nu sunt nici la şcoală, nu sunt nici angajaţi. „Nu sunt nicăieri”, a precizat Bratu, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

„Toate domeniile se confruntă cu lipsa forţei de lucru. Investiţia în forţă de muncă este cea mai importantă. Una adecvat calificată. Noi suntem interfaţa între companii şi şcoală. Partea de practică, cu tutori de practică: de la companii în sistem dual avem 2.300 de ore de practică, la stat 200 de ore. Asta înseamnă că începând cu anul 2, aproape că lucrează în companii. Bursa minimă este de 200 de lei, atât cât oferă şi statul român. Sunt companii care alocă 1.500 lei bursă. Cum îi oprim să nu plece? Prin faclităţile oferite încă din practică: transport, cazare, masă, nu doar bursă. Odată finalizate studiile, încheie contractul de prcatica şi îl începe pe cel de muncă”, a declarat, miercuri, Gabriel Bratu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, organizată de HORA, citat de Mediafax.ro. 

Potrivit sursei cictate, în prezent sunt un milion de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani care nu sunt nici angajaţi, dar nici la şcoală. „Ieri, Autoritatea Naţională a încheiat un acord cu Institutul de Cercetare al Academiei Române. De acolo aflu că tineri între 16 şi 21 de ani nu sunt nicăieri: nici angajaţi, nici la şcoală. Şi sunt un milion. Avem resursă. Important este să ne promovăm, să îi convingem pe părinţi că la final de clasa a 8-a, cu bursă şi garanţia unui loc de muncă, există şansă”, precizează Bratu.

 Potrivit lui Gabriel Bratu, există şcoli profesionale în sistem dual unde ultima medie de intrare a fost de 7.30.  „Principalul drum pe care am pornit este să promovăm acest concept. Să îi facem pe elevi să înţeleagă că şansă lor este acest sistem de învăţământ dual. Avem şcoli profesionale în sistem dual, unde ultima medie de intrare a fost 7.30. Deci, nu ne adresăm doar copiilor din medii defavorizate, ci tuturor care vor să aibă o meserie. Există o inerţie în sistem. E impotant să reuşim să pregătim şi profesorii, să îi aducem către partea de industrie. Şi nu numai profesorii, ci şi tutorii de practică”, a mai declarat Bratu în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Comenteaza