Din pădurile Clujului se fură pe rupte. Locul trei la nivel național

Din pădurile Clujului se fură pe rupte. Locul trei la nivel național
Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 (42%) au fost identificate de cetățeni. Dintre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, pe primul loc se află Mureș cu 1.057 (11%), urmat de Brașov – 664 (7%) și Olt - 605 (6%).

Ca volum de lemn tăiat ilegal, raportul arată că din Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52% din volumul tăiat ilegal la nivel național. Cu o medie de 14,82 mc pe caz, prejudiciul total estimat de autorități, în perioada 2015-2016, este de 39 de milioane de lei, iar cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în Maramureș – 17,9 milioane, reprezentând 45,59% din valoarea totală la nivel național. 

În 2016 au fost aplicate 22.264 de contravenții, în valoare de 33 de milioane de lei, cele mai multe fiind înregistrate în Argeș – 2.106, Vrancea – 1.969 și Mureș – 1.455. Ca urmare a noilor prevederi legale, au fost confiscate de către reprezentații poliției și cei ai jandarmeriei 1.146 de mijloace de transport folosite pentru transportarea de material lemnos fără proveniență legală.

Implicarea societății civile a avut un rol fără precedent în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate autorităților, prin instrumentele puse la dispoziție de către autorități: Radarul Pădurii, Inspectorul Pădurii, Inspectorulpadurii.ro, Salvezpadurea.ro.

Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite. Aplicația Inspectorul Pădurii a fost instalată de 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgență 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracțiuni. 3.184 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale, conform prevederilor legislative în vigoare.

„Felicitări cetățenilor care nu au rămas pasivi în fața distrugerii pădurilor. Iată cum transparența poate ajuta în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ministerul Apelor și Pădurilor trebuie să continue să ofere cetățenilor posibilitatea de a contribui la stoparea degradării pădurilor României, prin implementarea completă a Sistemului de Management al Informațiilor și de Monitorizare Forestieră.

Pe lângă acest sistem care presupune integrarea datelor legate de administrarea pădurilor, transparența totală mai înseamnă date statistice corecte și publice, deci continuitatea Inventarului Forestier Național, precum și un registru unic și public al contravențiilor și infracțiunilor silvice, care să reunească raportările tuturor autorităților de control, de la Garda Forestieră la Poliție și Jandarmerie”, spune Valentin Sălăgeanu, coordonator al campaniei de păduri la Greenpeace România.

Comenteaza