Două restaurante din Cluj, închise pentru 6 luni. Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei

Două restaurante din Cluj, închise pentru 6 luni. Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei
„Caravana consumatorilor” a închis la Cluj, două restaurante pentru 6 luni, iar comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei
„Caravana consumatorilor” a închis la Cluj, două restaurante pentru 6 luni, iar comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei
„Caravana consumatorilor” a închis la Cluj, două restaurante pentru 6 luni, iar comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei
„Caravana consumatorilor” a închis la Cluj, două restaurante pentru 6 luni, iar comisarii ANPC au dat amenzi de peste 700.000 de lei

Comisarii ANPC, aflați la Cluj în această perioadă, au demarat operațiunea „Caravana consumatorilor”, în urma căreia, două restaurante din Cluj au fost închise pentru 6 luni din cauza neregulior găsite de oficialii de la Protecția Consumatorilor, aceștia au acordat amenzi de peste 700.000 de lei în urma controalelor de la Cluj.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) aunţă, vineri, că a demarat operaţiunea „Caravana consumatorilor”, chiar sub coordonarea președintelui ANPC, Horia Constantinescu, și directorul general Paul Anghel a echipelor de control din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj. Operațiunea îşi propune realizarea unei abordări de control unitare, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale instituţiei, astfel încât intensitatea şi frecvenţa acţiunilor de verificare a operatorilor economici din întreaga ţară să păstreze acelaşi ritm al desfăşurării, potrivit news.ro.

Caravana a demarat la Cluj, unde au fost verificaţi 33 de operatori economici din judeţ.  

„Pentru a putea pleca la un drum drept, trebuie să îţi asumi greşelile din trecut. Constatăm că abordarea la nivelul judeţelor este diferită de la unul la celălalt. Sunt regiuni ce par în vacanţă, în raport cu celelalte. Transmitem, astfel, un mesaj greşit operatorilor economici (...) Numită simbolic ”Caravana consumatorilor”, această operaţiune arată că ne dorim şi că vom reuşi să fim la fel de implicaţi în activitatea pe care o desfăşurăm”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Tot el spune că doar aceasta va fi varianta de lucru.

„Cine nu îşi asumă, poate părăsi rândurile comisarilor şi respectiv poate să se retragă de pe piaţă”, a adăugat preşedintele ANPC. 

În urma acestor acţiuni, au fost aplicate amenzi contravenţionale în cuantum de 735.000 lei. În plus s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de aproximativ 25.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor în cazul a 21 de operatori economici.  

Două restaurante din Cluj, închise 6 luni

În cazul a 2 operatori economici s-a propus măsura închiderii pentru o perioadă de până la 6 luni. 

Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat următoarele deficențe:

  • Comercializarea unor produse cu data limită de consum depaşită 
  • Schimbarea stării termice a unor produse şi preparate 
    Comercializarea unor produse şi preparate fără elemente de identificare-caracterizare 
  • Utilizarea unui regim de temperatură necorespunzătoare la masa caldă în zona gastro ( 27.8°C, 35.5°C, faţă de minim + 60°C impuse de legislaţie) 
  • Existenţa unor zone cu igrasie, pe tavan şi pereţi laterali, în blocuri alimentare 
  • Utilizarea unor blocuri alimentare cu deficienţe: vase emailate şi hote îmbâcsite cu depuneri de grăsime, plite neigienizate, frigidere care prezentau garnituri neconforme, depozitarea produselor direct pe paviment şi la temperaturi care nu respectă indicaţiile producătorului, utilizarea veselei din PVC 
  • Utilizarea unor spaţii de depozitare insalubre, aferente produselor de patiserie sau refrigerate 
  • Practici comerciale incorecte în ceea ce priveşte comercializarea legumelor şi fructelor, prin prezentarea ca fiind de calitatea I şi, în realitate, fiind improprii consumului uman prin prezenţa mucegaiului şi putregaiului 
  • Neinformarea consumatorilor asupra posibilelor substanţe alergene, prezente în lista de meniu 
  • Utilizarea unor aparate frigorifice insalubre 
  • Comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate si cu arsuri de congelare. 

 

 

 

 

Comenteaza