Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii

Aproape două treimi din veniturile firmelor din România (275 miliarde de euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză şi risc Coface.
„Pentru companiile mari este mai uşor să supravieţuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forţei de muncă şi instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, întreprinderile mici şi mijlocii sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu, potrivit ZF.
El explică faptul că o ieşire de pe piaţă sau o insolvenţă a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie cu 5% la veniturile bugetului general consolidat.
„Este o situaţie similară cu cea a General Motors în anii '30-'40 în SUA, iar atunci GM era văzută ca o companie cu risc sistemic. Mai mult, astfel de companii mari au în România şi un impact direct mare în PIB".
La nivelul întregii economii analiza a relevat şi că una din două companii are risc major să intre în insolvenţă. Analiştii Coface arată faptul că ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvenţă este explicată de fenomenul polarizării firmelor româneşti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia.