Evaziune fiscală de peste 1,7 milioane lei la o firmă care vindea telefoane. Cum au acționat

Evaziune fiscală de peste 1,7 milioane lei la o firmă care vindea telefoane. Cum au acționat
| Foto: deyangeorgiev2 - Depositphotos.com

ANAF-ul a prins „cu mâța-n sac” o firmă care vindea telefoane mobile în mediul online. Operatorul economic a cauzat un prejudiciu de peste 1,7 mil. lei.

Un operator economic care activa în domeniul comerţului cu telefoane mobile a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,7 milioane de lei prin neplata TVA în perioada 2018 -2023, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Inspectorii din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) - Structura centrală au efectuat un control antifraudă la un operator economic din zona Bucureşti-Ilfov şi au constatat că, în perioada 2018-2023, acesta s-a sustras de la achitarea obligaţiilor fiscale aferente comercializării în mediul online de telefoane mobile în valoare de peste 10.000.000 de lei. Ca urmare a verificărilor efectuate s-a întocmit proces verbal în care a fost individualizat un prejudiciu de TVA în cuantum de 1.700.511 de lei, valorificat în cadrul unui dosar penal", informează Fiscul într-un comunicat oficial.

Facturi fără TVA

Potrivit sursei citate, în vederea operaţionalizării mecanismului evazionist, agentul economic verificat a înregistrat în evidenţa financiar-contabilă documente de achiziţie care nu corespund realităţii, cât şi facturi de vânzare care nu conţin TVA, contrar prevederilor legale şi naturii bunurilor vândute, respectiv telefoane mobile noi, sigilate şi cu garanţie.

„Prin sustragerea realizată de la plata taxei pe valoarea adaugată aferentă telefoanelor mobile a fost afectat atât bugetul statului, cât şi mediul concurenţial, prin utilizarea unor preţuri reduse faţă de preţul de piaţă practicat de societăţile care comercializează aceleaşi produse cu respectarea prevederilor legale. În dosarul penal aflat în lucru, vizând faptele de evaziune fiscală menţionate, au fost puse în executare mandate de percheziţie domiciliară şi au fost dispuse măsuri asigurătorii, aspecte cuprinse în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti: http://ptbucuresti.mpublic.ro/anunturi/2024/22_05_2024_ptb.pdf", subliniază comunicatul citat.

Comenteaza