Video Fabricile de zahăr din România nu fac față concurenței din Ucraina. Europarlamentarul Daniel Buda: „Intrarea unor cantități peste anumite limite în România va duce automat la aplicarea de taxe vamale"

Fabricile de zahăr din România nu fac față concurenței din Ucraina. Europarlamentarul Daniel Buda: „Intrarea unor cantități peste anumite limite  în România va duce automat la aplicarea  de taxe vamale"
| Foto: Facebook / Fabrica de zahar Ludus

Zahărul a fost inclus în acordul de liber schimb cu Ucraina, iar autoritățile din România au acum un mecanism prin care pot controla prețul zahărului care intră în țară, dacă se depășesc anumite volume.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a vorbit la ZIUA LIVE despre criza cu care se confruntă Fabrica de zahăr de la Luduș, care e în pericol să se închidă în contextul concurenței cu zahărul importat din Ucraina. Preț de vânzare la raft a zahărului din Ucraina pe piața din România este 400 de euro/tonă, în timp ce prețul de producție pentru fabrica din Luduș este de 600 euro/tonă.

„Din păcate, la Luduș situația este destul de complicată din cauza importurilor de zahăr din Ucraina, dar pot să spun că am reușit să impunem includerea zahărului în clauzele sau în acordul de liber schimb cu Ucraina astfel încât intrarea unor cantități de zahăr peste anumite limite va duce automat la aplicarea de taxe vamale. Urmare a acestor demersuri am salvat oarecum sectorul de zahăr din România în sensul că zahărul din Ucraina nu va mai putea să intre nelimitat fără să fie aplicate taxe vamale.

Mergem și mai departe legat de ceea ce înseamnă zahăr care este obținut din niște producții care din păcate au alte tratamente aplicate ce nu sunt compatibile cu ceea ce înseamnă normele europene. Lucrurile sunt mai complicate dar cert este că în momentul de față lucrurile sunt în linie dreaptă", a precizat Daniel Buda.

Reamintim că în marile magazine din țara noastră ajung în continuare cantități importante de zahăr din Ucraina la prețuri mici, ceea ce stârnește nemulțumiri în rândul producătorilor locali și cultivatorilor de sfeclă. Ei au acuzat, de altfel, în repetate rânduri concurența neloială din partea producătorilor din țara vecină și au solicitat sprijin din partea autorităților.

Comenteaza