Finanțări nerambursabile pentru companiile care se listează la bursă. Câți bani pot primi

Finanțări nerambursabile pentru companiile care se listează la bursă. Câți bani pot primi
| Foto: Mircea Moira - Depositphotos.com

Companiile care se listează la Bursa de Valori București (BVB) vor primei de la stat finanțări nerembursabile. 

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene oferă finanţări nerambursabile de până la 300.000 de euro pentru companiile care se listează la Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al BVB, companiile româneşti care intenţionează să se listeze la bursă, pe Piaţa Reglementată sau AeRO, au posibilitatea să acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice sau a unui plasament privat şi ulterior, admiterii la tranzacţionare.

Valoarea totală a sprijinului financiar se ridică la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piaţa Reglementată, respectiv 70.000 de euro pentru piaţa AeRO.

Proiectele de finanţare pot fi depuse până pe 31 mai 2025.

„Dezvoltarea pieţei de capital prin creşterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin şi lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanţelor şi mă bucur că acest instrument finanţat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei şi ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziţia investiţională în regiune şi la nivel european", a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat în comunicat.

Preşedintele BVB, Radu Hanga, a subliniat faptul că bursa este o parte importantă a economiei naţionale şi reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai importantă sursă de finanţare a companiilor locale.

„Ne bucură sprijinul pe care autorităţile îl acordă dezvoltării pieţei de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susţină companiile să se listeze la bursă. Autorităţile statului român sunt alături de noi pe mai multe paliere: prin redactarea şi implementarea strategiei de dezvoltare a pieţei de capital, prin participarea la îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă (Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB) şi implementarea acestuia la nivelul companiilor publice şi prin derularea constantă a programului de finanţare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursă. Programul de susţinere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoţelul bursei", a afirmat Hanga, în comunicat.

De asemenea, directorul general al BVB, Adrian Tănase, a menţionat că, de la începutul anului, la Bursa de Valori Bucureşti au fost trei listări de companii, care au atras de la investitorii din piaţă, prin oferta publică şi plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro.

„Investitorii de la bursă, atât cei instituţionali, cât şi cei de retail, şi-au arătat deja disponibilitatea şi interesul de a finanţa companiile care doresc să se listeze la bursă sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării businessului. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vine într-un moment de dezgheţare a pieţei listărilor şi sperăm ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să ajungă la cât mai multe companii", a spus el.

Primul venit, primul servit

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor" se adresează companiilor româneşti cu capital majoritar privat şi este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025. Solicitările de finanţare sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit".

În cadrul apelului pot fi finanţate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar şi consultanţă financiar-contabilă, costurile intermediarilor şi ale instituţiilor pieţei, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum şi achiziţia de servicii de consultanţă pentru raportul de sustenabilitate şi rating ESG.

De asemenea, companiile îşi pot acoperi costurile indirecte asociate prezenţei pe piaţa de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului şi angajaţilor pe următoarele teme: guvernanţă corporativă, reglementări de transparenţă bursieră şi reglementări privind abuzul de piaţă, implementarea standardelor de raportare ESG, relaţia cu investitorii.

Valoarea finanţării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acţiunile nou emise în urma unei oferte publice iniţiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenţa dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului sau cofinanţarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor" este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi de la bugetul de stat şi a fost făcut public joi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finanţaţi din Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijină atragerea de capital prin mecanismele pieţei de capital şi listarea la bursă a întreprinderilor româneşti lansat de MIPE, în cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat în martie - aprilie 2023.

Cererile de finanţare, împreună cu setul de documente detaliate în ghidul de proiect, se depun online pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Comenteaza