Finanțele au eliminat plafonul de 1 milion de lei pentru restructurarea restanțelor
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Feb 2020, 11:27
- Economie
- Ascultă știrea
31 iulie 2020 va fi termenul limită de depunere a cererii de restructurare a obligațiilor bugetare restante, a anunțat Direcția Regională a Finanțelor Publice (DRFP) Cluj.
Prin Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 6/2020 au fost modificate și completate prevederile privind instituirea unor facilităţi fiscale referitoare la instituirea măsurii de restructurare a obligaţiilor bugetare restante. Cu această ocazie a fost extinsă sfera de aplicare a prevederilor prin eliminarea plafonului de un milion de lei.
Acum contribuabilii îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii, indiferent de cuantumul acestora.
Dispoziţiile referitoare la restructurarea obligaţiilor bugetare sunt aplicabile ṣi următorilor debitori: cei care pierd eşalonarea la plată întrucât disponibilităţile băneşti ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a eşalonării, nu permit susţinerea acesteia; cei care au garantate obligaţiile bugetare potrivit prevederilor art. 210 - 211 şi art. 235 din Codul de Procedură Fiscală (CPF).
Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa până la 31 martie. Altfel cade sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare şi se adresează unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent, anexate la cererea de restructurare.
Solicitarea de restructurare se poate depune până la 31 iulie, sub sancţiunea decăderii. Garanţiile constituite de debitori sub forma scrisorii de garanţie / poliţei de asigurare de garanţie ori consemnarea de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei Statului urmează să fie valorificate conform CPF doar în ipoteza în care planul de restructurare nu prevede modalitatea de valorificare a sumelor de bani sau a bunurilor proprii ale debitorului care au stat la baza emiterii garanţiilor.
Ministerul Finanţelor constata anul trecut că gradul de recuperare a datoriilor se situează la 6-7% în cazul executărilor silite şi la 5% în cazul procedurilor de insolvenţă. Instituția a identificat 2.633 companii private, cu datorii de 21 de miliarde de lei, 31 de companii cu capital de stat, cu datorii de 1,7 miliarde, şi 28 de companii cu capital mixt, cu datorii de 917 milioane, care se calificau pentru această măsură.
Restructurarea financiară este o alternativă la procedura eşalonării la plata prevăzută în legislaţie, fiind eligibile companiile care se află în dificultate financiară ce nu poate fi considerată temporară şi care nu se califică la eşalonare.
Firmele trebuie să se afle în dificultate financiară, care nu poate fi temporară, să nu fi fost dizolvate, să nu se afle în procedura insolvenţei, dar cu riscul intrării în insolvenţă; să nu îndeplinească acele condiţii pentru a beneficia de eşalonarea la plată prevăzută de CPF şi să aibă toate declaraţiile fiscale depuse.