Furnizorii taxați de stat lovesc în consumatori. Digi scumpește tarifele cu până la 7%

Furnizorii taxați de stat lovesc în consumatori. Digi scumpește tarifele cu până la 7%
Digi mărește prețurile peste noapte, la început de nou an | Foto: ZF
Furnizorii taxați de stat lovesc în consumatori. Digi scumpește tarifele cu până la 7%
Furnizorii taxați de stat lovesc în consumatori. Digi scumpește tarifele cu până la 7%
Furnizorii taxați de stat lovesc în consumatori. Digi scumpește tarifele cu până la 7%

Operatorul de telecomunicații Digi - RCS & RDS, la care sunt conectați 2,4 milioane de clienți din România, anunță scumpiri tarife de 3-7% pentru consumatorii existenți, la televiziune, telefonie mobilă și fixă, internet mobil și fix. Mișcarea vine după ce în 2018 beneficiarii serviciilor de TV cablu au constatat că mai multe posturi din grila inițială au dispărut.

Scumpirile sunt operabile din 10 ianuarie. Tariful celui mai accesibil abonament la internet fix, Fiberlink 300, se mărește de la 28 la 30 de lei. Noul tarif este mai mare cu 7% faţă de anul anterior. Compania a mărit şi preţul abonamentelor la internet fix Fiberlink 500 (de la 34 la 35 de lei) şi Fiberlik 1000 (de la 39 la 40 de lei), un plus de 3% faţă de anul precedent.

Modificările de tarife se aplică din acest moment pentru abonamentele noi și din martie pentru cele existente. RCS & RDS susține că toate modificările de tarife vor fi reflectate în facturile clienților, astfel că oricine este nemulțumit poate renunța la servicii în 30 de zile.

Reprezentanții companiei au precizat că modificarea tarifelor vine ca răspuns la nevoia de dezvoltare și de creștere a calităţii serviciilor pe care le furnizează și pentru a reacţiona la creșterea continuă a costurilor pe care le suportă. “Chiar și după aceste modificări, preţurile serviciilor Digi vor continua să fie foarte atractive”, justifică RCS & RDS.

Au scos din posturile de filme

“M-am trezit anul trecut că nu mai am la televizor nici Digi Film, pe care l-au rebotezat Film Now, nici TV 1000. În schimb au introdus niște programe de duzină, cu seriale la kilogram. Dacă nu ar fi Liga 1 de fotbal, pentru care am trecut de fapt de la UPC la Digi, aș renunța instant la acest operator pentru că efectiv nu mai am ce filme să văd, în afară avalanșa celor comuniste sau americane de acum 20-30 de ani, de la Pro TV”, mărturisește un client din Cluj al Digi.

“De ani buni sunt clientă pe analogic la TV, doar pentru cele patru canale de sport. Mi s-a părut mie că nu mai am DigiSport 4, dar am zis că nu am fost atentă. Caut iar, nimic. Nerușinați! Ah, și să nu uit: din alea 70 de canale pe care mi le-ați băgat pe gât, fără Digi Sport 4, vreo 8-10 nu merg. Scrie clar: no signal. Mi-au spus să dau rescanare și dacă am TV performant va intra și Digi Sport 4, pentru că nu e scos din grilă.

În fine, am dat. Am 62 de canale, din 70 prevăzute prin contractul pe analogic, pentru care plătesc onor suma de 23,99 lunar. Mi se pare tot un caz de Protecția Consumatorilor, atâta vreme cât nu-ți respecți contractul, nu anunți și nici nu scazi factura la opt canale în minus”, s-a plâns o altă clientă.

Contraofensivă în telecom

Orange, Vodafone, Telekom (reunite în Asociația Operatorilor Mobili), RCS & RDS, UPC (reunite în Asociația pentru Comunicații Electronice) au adoptat la finele anului trecut o declarație referitoare la proiectul ordonanței de urgență a guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în 18 decembrie.

“Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european și național.

Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung. Solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor”.

Companiile din energie își refac planurile de afaceri

Ministrul finanțelor publice a prezentat în decembrie măsurile fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru 2019. "În energie și telecomunicații se majorează taxele ANCOM și ANRE", a precizat Eugen Teodorovici. Taxa respectivă este de 2% din cifra de afaceri realizată de firmele din aceste domenii.

În plus, executivul impune un nivel minim pentru licitațiile 3G, 4G și 5G, corelat și cu numărul de ani pentru care se solicita acea licență. Mai multe societăți de stat sau private din energie, printre care Hidroelectrica și Romgaz, au decis deja să revizuiască planurile de administrare ale acestora în urma noilor modificări fiscale.

Comenteaza