Giganții internetului și amenzile: Compania mamă a Facebook ar putea plăti o sumă uriașă, în timp ce Google scapă de o sancțiune de 1,5 mld. euro

Giganții internetului și amenzile: Compania mamă a Facebook ar putea plăti o sumă uriașă, în timp ce Google scapă de o sancțiune de 1,5 mld. euro
| Foto: rafapress - depositphotos.com

Tribunalul General al UE a anulat o amendă de 1,5 mld. euro pentru Google, iar Facebook ar pute fi sancționată cu simțitor de Comisia Europeană.

Comisia Europeană ar putea amenda Meta cu până la 10% din veniturile globale anuale pentru practici anticoncurenţiale. 

Meta se confruntă din nou cu riscul unei amenzi substanţiale din partea Comisiei Europene, care pregăteşte concluziile privind legătura dintre serviciul Marketplace şi platforma Facebook, conform unui raport al Financial Times, citat de Engadged, potrivit Mediafax.

Ancheta iniţiată din 2019 investighează dacă Meta a folosit Facebook pentru a submina concurenţa pe piaţa de anunţuri online.

Dacă va fi găsită vinovată, Meta ar putea fi obligată să plătească până la 10% din venitul său global anual, ceea ce ar putea ajunge la 13,5 miliarde de dolari, având în vedere că veniturile globale au atins 135 de miliarde de dolari anul trecut. Totuşi, amenda ar putea fi mai mică, iar Meta va face, aproape sigur, apel.

Margrethe Vestager, fostă comisară pentru concurenţă, a spus că Meta ar fi impus condiţii comerciale nedrepte şi ar fi utilizat datele concurenţilor, ceea ce ar putea fi ilegal conform legislaţiei europene.

Investigaţia se desfăşoară într-un moment de tranziţie pentru Comisia Europeană, când Teresa Ribera o înlocuieşte pe Vestager, aflată la conducerea politicilor de concurenţă timp de un deceniu.

Google, proaspăt scăpată de o amendă de 1,5 miliarde de euro

Între timp, celălalt colos al internetului a scăpat de o amendă.

Miercuri, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat amenda de 1,49 miliarde de euro dată Google de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă în domeniul publicităţii online, informează AFP, citat de Mediafax

Instanţa de la Luxemburg a decis că evaluarea Comisiei a fost eronată şi nu a ţinut cont de toate circumstanţele relevante privind durata clauzelor contractuale considerate abuzive.

Decizia ar putea fi considerată un moment de respiro pentru Google, după ce săptămâna trecută Curtea Europeană de Justiţie a confirmat o altă amendă de 2,42 miliarde de euro pentru favorizarea propriului serviciu de comparare a preţurilor.

Comisia Europeană a declarat că va analiza atent hotărârea şi va decide paşii următori, fiind posibil chiar şi un apel.

Între 2017 şi 2019, UE a sancţionat Google cu amenzi cumulate de 8,2 miliarde de euro pentru încălcări ale legislaţiei antitrust, inclusiv o amendă istorică de 4,3 miliarde de euro în 2018 pentru restricţii impuse dispozitivelor Android.

Comenteaza