Foto Giganții IT-ului din Cluj finanțează un laborator de Internetul Lucrurilor
- Scris de Călin Poenaru
- 21 Noi 2019, 14:14
- Economie
- Ascultă știrea
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a activat un spațiu de inovare în domeniul Internetul Lucrurilor (IoT), cu sprijinul unor companii internaționale precum Endava, Siemens, Accesa, Yonder, Garmin sau AROBS.
Acesta este în subordinea Facultății de Matematică și Informatică (FMI), însă este amplasat în incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) și este un spațiu care poate găzdui până la 30 de studenți în care ei pot crea, experimenta și aplica idei noi, lucrând la teme și proiecte inovative.
“Noi oricum avem activitate didactică, facem cercetare, însă aici ne-am propus să inovăm, iar ideile să aibă finalizare în viața de zi cu zi. Unul dintre studenți a creat un garaj a cărui ușă se deschide după scanarea automată a plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor care au permisiune. Altul a făcut un sistem de grădinărit inteligent care permite îngrijirea automată a plantelor din grădină în funcție de condițiile meteo, dacă e soare, dacă plouă, analizează nivelul nutrienților din sol și dozează cantitatea necesară.
Un sistem creat de un student permite realizarea de filmulețe cu persoana care se află în fața ușii apartamentului și le trimite automat proprietarului pe telefonul mobil. A fost mai greu să dotăm laboratorul cu tehnologie pentru că aceasta are costuri mari, însă am reușit să aducem o imprimantă 3D care le este de mare folos studenților. E deja bătaie pe acest laborator de IoT – domeniul care este curs opțional la noi, la facultate - toate locurile sunt ocupate”, explică Dan Cojocar, lector universitar la FMI.
Laboratorul a fost realizat cu sprijinul UBB și dotat exclusiv din sponsorizări oferite de parteneri industriali precum Arobs, Endava, Evozon, Fortech, Montran sau Siemens. Obiectivul FMI este de a avea o pregătire de specialitate calitativă, de introducere și devoltare de soluții creative, încurajând proiectele de cercetare și onovative din cadrul instituției, dar și colaborări cu industria.
Managerii companiilor clujene, despre proiect
- Voicu Oprean, Arobs: “Îi sfătuiesc pe probabil viitorii mei colegi, care astăzi se află încă pe băncile școlii, să profite la maximum de oportunitatea de învățare oferită de proiectul pe care îl lansăm, să se joace cu ideile, să le aducă dincolo de simpla execuție.Va fi un exercițiu de tehnică, de antreprenoriat, de cercetare, care va deschide perspective reale în ceea ce privește tehnologia și industriile viitorului”
- Cristian Secoșan, Siemens: “Obiectivul nostru este de a forma următoarea generație de profesioniști, iar acest laborator reprezintă o oportunitate importantă pentru studenții clujeni de a se pregăti și de a acumula noi competențe pentru o piață a muncii extrem de competitivă”
- Gabriel Crețu, Evozon: “Credem în progres și că lucrurile vor arăta diferit în următorii ani. Ne dorim pentru copii oamenilor din companie să găsească, atunci când o să caute, o facultate de informatică adaptată la fiecare perioadă și în care ei o să devină oameni mai buni. Progresul înseamnă adesea tehnologie de ultimă oră”
- Călin Văduva, Fortech: “Este o inițiativă atractivă care va aduce valoare și îi va ajuta pe studenți să deprindă abilități practice prin experimentarea celor mai noi tehnologii. Prin parteneriatul între mediul academic și firmele de IT din Cluj-Napoca reușim să conturăm un mediu de învățare adaptat la nevoile generației și pieței actuale, ambele în evoluție”.