Gigantul Ericsson, tentat să dea Bucureștiul pe Cluj

Gigantul Ericsson, tentat să dea Bucureștiul pe Cluj
Angajații de la Ericsson se plâng că vin gata obosiți la serviciu, după ore întregi în trafic

Conducerea companiei Ericsson este tentată de orașe precum Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, în condițiile în care traficul din București și infrastructura rutieră le creează probleme angajaților.

„Noi avem două sedii, doar în București. E adevărat că decizia pe care am luat-o s-a întâmplat prima oară în 1993, când am venit în România, și a doua oară în 2007, când am avut o extindere masivă cu acest centru global de suport. La momentul respectiv ne-am orientat către București.

Dacă ar fi să mai luăm încă o dată decizia, probabil că vom avea probleme mari în a alege între Iași, Cluj, Timișoara, București, motivul fiind legat de forța de muncă, condițiile pe care orașele respective le oferă, în special în ce înseamnă sănătatea muncii, până la urmă. Bucureștiul este extraordinar de aglomerat”, a declarat directorul general al Ericsson România, Dragoș Rebegea, la Digi 24.

“Unul dintre sediile noastre e în zona Pipera, Barbu Văcărescu. Prima dată, când nu eram în poziția actuală, eram un angajat al companiei, aproape am urât că ne-am mutat acolo, plecând de la un sediu din Piața Victoriei. Dar dacă vă uitați, Vodafone e tot acolo, Orange e tot acolo, Telekom e tot acolo, Oracle e tot acolo. Și se mai construiește. Foarte, foarte aglomerat. Infrastructura rutieră nu ne ajută foarte mult. Din punctul acesta de vedere, e posibil să ne orientăm în viitor către un oraș așa-zis de provincie”, spune oficialul Ericsson.

Angajații petrec trei ore pe zi în trafic

El a explicat că deciziile care s-au luat în privința stabilirii sediului s-au luat în urmă cu 10 ani, când nu erau aceleași condiții. „Probabil că dacă ar fi să reevaluăm situația acum, am avea o altă decizie. Sunt colegi de-ai mei care petrec în trafic două-trei ore pe zi. Vi se pare OK? Mie nu! Indiferent dacă folosești mijloacele de transport în comun sau mașina personală.

„Aici ar trebui un plan mult mai bine făcut, gen Silicon Valley, oamenii aceia din start și-au imaginat cum va arăta acel parc industrial, având grijă să aibă de toate, infrastructură, spații și-așa mai departe. Noi plombăm ici-colo, în zonele aglomerate, cu potențial de real estate. De fapt, pentru că majoritatea clădirilor nu sunt deținute de companii, suntem de fapt chiriași în clădirile respective.

E bine că suntem aproape unii de alții ca jucători din industrie, dar trebuie să ai o viziune, o strategie, unde vrei să dezvolți partea asta de hi-tech: facem un oraș nou, facem un hub în afara Bucureștiului, stopăm dezvoltarea într-o anumită zonă în momentul în care infrastructura va fi suficientă, astfel încât în momentul în care cineva vine la serviciu să vină plin de energie pozitivă, nu după două ore în trafic sau o oră și jumătate de mers cu metroul”, a spus Rebegea.

Ericsson România este parte a grupului suedez, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații, cu afaceri de 24 de miliarde de dolari în 2017. Numărul de angajați în România a fost de 2.840. Din 2007, țara noastră găzduiește unul dintre cele patru centre de servicii globale ale Ericsson, cu 2.500 de experți ce deservesc 40 de rețele din întreaga lume, cu 200 de milioane de abonați.

Comenteaza