Grigorescu, cel mai avantajos cartier din România

Grigorescu, cel mai avantajos cartier din România
Cartierul de pe malul Someșului este considerat drept cel mai atractiv la nivel național / Foto: cluju.ro
Grigorescu, cel mai avantajos cartier din România
Grigorescu, cel mai avantajos cartier din România

Al doilea val al studiului realizat site-ul de agenția imobiliară Storia și de compania de cercetare D&D arată cartierele cu cea mai bună percepție asupra costului de viață. „Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. 

Percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș. Un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condițiile în care simt că au parte de alte beneficii arondate calității vieții. O zonă mai scumpă poate fi mai sigură, modernă sau mai verde”, explică Vlad Tureanu, asociat în D&D Research.

Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt considerate drept cele mai avantajoase orașe din țară ca siguranță, cost al vieții, facilități medicale, calitatea aerului, curățenie, recreere, acces la magazine și restaurante, servicii de transport și nivel de liniște. Topul este completat de Sibiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timişoara, Târgu-Mureş.

Cele mai dezavantajoase oraşe sunt Alexandria, Focşani, Brăila, Călăraşi, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galaţi, Buzău. Cartierele Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (București) și Gavana 3 (Pitești) sunt considerate drept cele mai competitive din punctul de vedere al costului vieții. La Cluj-Napoca, primele cinci poziţii sunt ocupate de cartierele Grigorescu, Gheorgheni, Zorilor, Mănăştur și Andrei Mureșanu.

Ierarhizarea a fost realizată pe baza unui chestionar la care au răspuns 260.000 de români, utilizatori ai serviciilor online ale grupului OLX, din care face parte şi Storia.ro. Voturile respondenţilor plasează Transilvania în topul celor mai avantajoase regiuni din România, în timp ce la polul opus se află Dobrogea. Bucureşti şi Ilfov ocupă a şasea poziţie, conform celor 10 criterii analizate în cadrul studiului.  

Top orașe România
(10 criterii)

1. Brașov...........................66,36
2. Oradea..........................66,02
3. Cluj-Napoca..................63,87
4. Sibiu...............................62,82
5. Pitești.............................62,31
6. R. Vâlcea........................61,77
7. M. Ciuc...........................61,65
8. Slobozia.........................61,23
9. Timișoara.......................61,21
10. Tg. Mureș....................61,97

La ce este Clujul mai slab

Facilități medicale...............56,31
Recreere...............................56,67
Facilități educaționale.........58,91
Costul general al vieții........60,03
Calitatea aerului..................61,67

Top cartiere Cluj-Napoca

1. Grigorescu...................66,78
2. Gheorgheni..................63,38
3. Zorilor...........................61,70
4. Mănăștur......................60,85
5. A. Mureșanu.................60,82

Sursa: Storia, D&D 

Comenteaza