Guvernul a anunţat cinci măsuri pent redresarea economiei româneşti VIDEO

Guvernul a anunţat cinci măsuri pent redresarea economiei româneşti VIDEO
Guvernul ia primele măsuri pentru stimularea mediului de afaceri. Cea mai importantă iniţiativă: plata TVA-ului la încasarea facturii, nu la emitere, ca până acum. În plus, Executivul vrea să scutească de la plata CAS firmele care angajează şomeri.

Guvernul României a prezentat astăzi cinci măsuri pentru redresarea economiei. Printre ele, creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20 la 50%, scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului care îşi achită datoriile până la sfârşitul anului sau decontarea TVA-ului pentru proiectele finanţate din fonduri europene. Alte două măsuri sunt menite să reducă evaziunea fiscală şi să stimuleze piaţa muncii.

"Plata TVA la încasare pentru firme cu cifra de afaceri mai mică de 500 de mii de euro. Eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale, fondul de sănătate, şomaj, pentru toţi întreprinzătorii care angajează persoane aflate în şomaj. Această eliminare a contribuţiilor va funcţiona pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă", a spus Victor Ponta, premierul României.

Acestea sunt, de altfel, primele măsuri luate de actualul guvern în domeniul economic.

"Mi se pare că sunt nişte măsuri binevenite în felul lor, oarecum aşteptate, mai ales pentru cei care ar putea face obiectul lor, mă refer la întreprinzătorii mici, apropo de TVA şi de decontările care le are fiecare societate din acestea cu statul, pe această linie. Şi cred că este de fapt o formă în care se împart riscurile şi consecinţele din economia României între stat şi contribuabili", spune Emil Culda, analist economic.

Reprezentanţii mediului de afaceri clujean salută iniţiativa Guvernuşui şi spun că este normal să plătească TVA-ul în momentul încasării banilor, nu cu luni înainte.

"Societatea comercială este în situaţia de a nu avea economii atunci când facturează, ca atare se produce un dezechilibru pe fluxul major şi nu îşi poate continua activitatea, din cauză că a dat TVA-ul cu luni de zile înainte. Ca atare este un lucru firesc să plăteşti după ce ai încasat şi să ai resurse la dispoziţie până în acel moment", spune Iosif Pop, manager.

Măsurile anunţate de guvern urmează să fie discutate şi cu reprezentanţii FMI. Aceştia şi-au amânat vizita în ţara noastră până la sfârşitul acestei luni, imediat după referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

 

Comenteaza