Haos în turism. Patronii de agenţii se contrazic în funcţie de interese

Haos în turism. Patronii de agenţii se contrazic în funcţie de interese
Dacă Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) vrea să vadă eliminate agenţiile fără licenţe, iar Federaţia Patronală din Turismul Românesc (FPTR) plusează cu restaurantele şi barurile aflate în această situaţie, membrii acestor organizaţii resping „lista neagră” a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

„Legea este demult depășită în domeniul agențiilor de turism, în România încă se acordă câte o licență pentru fiecare punct de vânzare, după criterii de suprafață și dotări de birou, iar polița de asigurare, pe societatea care administrează agenția sau agențiile de turism. 
 
În calitate de fost președinte al ANAT am cerut în repetate rânduri ministerului trecerea la licențierea activității de agenție, înăsprirea condițiilor de asigurare și garantarea banilor turiștilor, precum și realizarea unor baze de date corecte cu cei care desfășoară acest tip de activitate.
 
Comunicarea retragerilor uzuale de licențe de puncte de lucru ca retrageri disciplinare este o gravă eroare. Guvernul ar trebui să se implice mai serios și să înceapă refacerea legislației, relicențierea serioasă a agențiilor și construcția unei baze de date corecte”, afirmă Lucia Morariu, președintele agenţiei Eximtur Cluj.
 
Dau vina pe agenţiile francizate
 
Acesta susţine că Eximtur nu are cazuri de licențe retrase din motive disciplinare, ci doar administrative, precum Bucureşti Latină, mutată  pe str. Armand Călinescu 26 (licență radiată la cerere), Târgu-Mureș, franciză deținută de societatea Promo Tours (la cererea acelei societăți), Braşov, deținută de societatea Ticket to Ride, care a cerut radierea licenței. 
 
„Într-un singur caz, cel al Eximtur Ștefan cel Mare din București, franciză deținută de Lara Travel Office, care a funcționat în martie-noiembrie 2013, licenţa a fost retrasă din oficiu. Faptul că asociaţii francizei nu au anunţat ANT că şi-au încetat activitatea nu poate fi imputat Eximtur. 
 
Mutările de sedii, închiderea unor agenții francizate sau suspendarea activității unui punct de lucru pentru renovare reprezintă activități curente în cadrul unei companii mari, deținătoare de rețea proprie de vânzare și rețea de agenții francizate, iar retragerea anexelor la licența de bază este o procedură solicitată de lege, care nu îi afectează activitatea”, conform conducerii companiei.
 
Eximtur deține polița de asigurare cu nr. I 46026, valabilă până la 17 august 2017, și licența de turism cu nr. 1191/20.10.2011, în baza cărora funcţionează cele 18 agenții proprii, din care una pe internet, Fly.ro, iar cele 10 agențiile francizate de Eximtur, în baza licențelor și polițelor de asigurare proprii. Eximtur are 165 de angajați şi 200.000 de clienţi, iar pe 2016 estimează vânzări de 47 milioane euro.
 
ANAT: cele fără licenţă să fie eliminate de pe piaţă
 
În schimb, ANAT s-a arătat de acord cu retragerea de către ANT a licenţelor deținute de agenţii care nu aveau poliță de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvență sau faliment deoarece întăreşte disciplina privind comercializarea pachetelor turistice şi protejează persoanele care contractează pachete turistice.
 
În lista anunțată de ANT pe 4 octombrie nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. Pentru o mare parte din cele care figurează în listă licenţa a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că și-au oprit activitatea sau si-au schimbat sediul în ultimii şase ani.
 
În evidențele ANT există 1.800 de agenții de turism active, ce respectă principalele condiții de funcţionare: dețin o poliță de asigurare valabilă, licență emisă de ANT și brevet de turism pentru manager. Lista agențiilor de turism care funcționează legal se află pe pagina de internet a ANT. 
 
„ANAT susţine ANT în acţiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toţi cei care le cumpără pachetele turistice. După măsura luată de ANT știm dimensiunea pieţei: 1.854 de agenții de turism funcţionează legal. Este prima etapă din suita de măsuri pe care ANT le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați. 
 
Urmează acte normative, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului și pentru turist”, a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT. Aceasta are ca membri activi 500 de agenții, 4.600 de angajați, şi cumulează 85% din vânzările pachetelor de turism și de călătorie, estimate la 1 miliard euro anual. 
 
FPTR: curăţenia să continue cu hotelurile şi restaurantele
 
La rândul său, FPTR a felicitat ANT pentru modul în care a gestionat situația agențiilor care nu aveau asigurare. „Curățarea pieței de turism este o măsură pe care hotelierii au solicitat-o de mult timp și care a devenit absolut necesară în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieței vacantelor din această vară. În contextul actual, hotelierii vor fi mult mai atenți cu ce agenții de turism vor colabora pe viitor, mai ales că, spre stupoarea acestora, aproape 40 de agenții dintre cele care și-au pierdut licența erau membre ale ANAT.
 
Această măsură trebuie aplicată și în cazul hotelurilor și al restaurantelor pentru ca industria turismului să funcționeze corect, transparent și în favoarea clientului final, într-un climat echilibrat. Ca și în cazul agențiilor, și hotelierii sau operatorii de restaurante trebuie să înțeleagă că este în avantajul lor să aibă toate actele în regulă, chiar dacă legislația este stufoasă și neprietenoasă.
 
Este nevoie de o listă completă cu hotelurile, unde să apară nu doar clasificarea,  ci și societatea de care aparție unitatea și de unde turistul să poată afla dacă  structura este sau nu sezonieră. O astfel de listă este utilă și în cazul restaurantelor, de unde atât clienții, cât și partenerii, să poată afla toate informațiile de care au nevoie”, spune Nicolae Bucovală, prim vicepreşedintele FPTR. Ea reprezintă angajatori cu 33.000 de salariați, membrii săi având afaceri de 5 miliarde de euro.
 
În ţară există 30 de companii într-o situaţie similară Genius Travel, care a intrat în insolvenţă şi a anunţat clienţii că nu le mai poate onora biletele de vacanţă, relevă un studiu al companiei de consultanţă KeysFin. Din 2.825 de firme active în sector, 1.938 înregistrează dificultăţi financiare. 1.088 au un capital propriu negativ (39%), 850 grad de îndatorare ridicat (30%), 748 pierderi operaţionale (26%), 1.120 lichiditate sub cea acceptată, 514 furnizori restanţi. În România există 472 de agenţii şi tur-operatori ale căror datorii au crescut în perioada 2014-2015. 

Comenteaza