Hotelierii și restaurantele primesc din 16 decembrie banii pentru măsura HoReCa
- Scris de Sergiu Tămaș
- 08 Dec 2021, 18:40
- Economie
- Ascultă știrea
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va efectua din 16 decembrie plata ajutoarelor pentru domeniul HoReCa. Peste opt mii de antreprenori vor beneficia de fonduri.
Sectorul HoReCa va primi sprijinul acordat de la guvern din data de 14 decembrie 2021. 8.369 de de antreprenori au primit până în prezent scrisoarea de acceptare.
„Anul acesta, plățile totale se vor ridica la 1 miliard de lei, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Calendarul plăților:
- 14 decembrie – se va face proratarea la plată, urmând să fie înștiințați beneficiarii cu privire la sumă și băncile la care aceștia și-au deschis conturile
- 14 decembrie se va face comunicarea sumelor către agențiile regionale. În aceeași zi agențiile regionale vor face solicitarea de sumă către Ministerul Finanțelor
- 15 și 16 decembrie – virarea banilor de către Ministerul Finanțelor către agenții
- 16 decembrie – agențiile regionale vor face plățile către băncile acreditate
- din 16 decembrie se vor face plățile către operatorii HORECA.
Ministerul Economiei a derulat în acest an un plan de ajutor numită „Programul De Finanțare Nerambursabilă HoReCa 2021”, prin care companiile din sector puteau solicita de la stat un ajutor egal cu 20% din pierderea înregistrată în anul 2020 față de anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Plățile pe Măsurile 1, 2 și Startup Nation
Ministerul antreprenoriatului și turismului a realizat de asemenea o analiză privind situația implementării schemelor de ajutor de stat derulate de instituție. Mai exact, este vorba despre măsurile dedicate compensării pierderilor suferite ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, respectiv M1, M2 și HoReCa, dar și separat Start-Up Nation.
Măsura 1 (M1) – Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile: pe 23 noiembrie 2021 s-a încheiat al doilea apel de finanțare, iar numărul aproximativ de aplicanți este de 33.000, rezultând suma de aproximativ 66 milioane euro. În următoarea etapă are loc analizarea cererilor depuse, contractarea și efectuarea plăților la începutul anului viitor.
Măsura 2 (M2) – Granturi pentru capital de lucru: aproximativ 2.966 de companii nu au primit, încă, ajutorul de stat în cadrul acestei măsuri. Aceste restanțe însumează aproape 570 milioane de lei. În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă ministrul își propune indentificarea unor soluții pentru acoperirea diferenței în anul viitor.
„Totodată, în legătură cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finanțare, cel din 2018, are alocat în bugetul pe anul acesta suma de 40 de milioane, necesară achitării ultimelor 200 de contracte. Mai avem nevoie doar de certificările de la fața locului, care sunt realizate de către partenerii noștri – băncile cooptate în program. Sper că, până la finalul lunii decembrie, ministerul să se achite de datorii, dar acest lucru depinde, așa cum am subliniat, și de atingerea obiectivelor asumate de către beneficiari. Îmi doresc ca acest program să fie reluat și în anul 2022. În acest sens am realizat și arhitectura bugetului pentru anul viitor”, a completat Constantin-Daniel Cadariu.
Măsura Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor a fost blocată în cursul acestui an, însă instrumentul a fost preluat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Competitivitate, Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive”, prin care microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene între 50.000 și 1 milion de euro.