Hoteluri la vânzare. De la sute de mii la milioane de euro

Hoteluri la vânzare. De la sute de mii la milioane de euro
Alături de nume cu istorie ca fostul Continental sau Grădina Boema, proprietarii de afaceri au scos la mezat imobile în centrul oraşului, în Floreşti sau lângă autostradă.

O pensiune din Floreşti, cu parter, etaj şi mansardă şi teren de 550 mp se vinde pentru 160.000 de euro. O altă pensiune, funcţională, în aceeaşi zonă zona, cu parter şi etaj şi teren de 1.050 mp se vinde pentru 1,2 milioane euro. În Gilău, un motel de lângă Autostrada Transilvania, cu subsol, parter, două etaje şi mansardă, poate fi cumpărat pentru 950.000 de euro. "Cu o minimă investiţie, funcţionalitatea imobilulului poate fi modificată în funcţie de dorinţele fiecăruia. Propunem continuarea afacerii, avantajul suprem fiind vecinătatea Autostrăzii Transilvania sau organizarea unui azil de bătrâni, liniştit şi retras, dar totodată cu acces facil", recomandă reprezentanţii agenţiei Blitz Imobiliare, intermediarii ofertei. Portalul Imobiliare.ro are opt oferte de hoteluri şi pensiuni în judeţ. La Dej, hotelul Someş se vinde pentru 1,6 milioane de euro, la pachet cu proiectul unui complex comercial. Clădirea cu demisol, parter şi opt etaje are o suprafaţă utilă de 4.800 mp, 65 de camere, cinci apartamente, un restaurant de 200 de locuri, o terasă de 100 de locuri, două saloane. Terenul ocupă 3.700 mp.

În Cluj-Napoca există o serie de proprietari care şi-au scos oficial pe piaţă afacerile din domeniul ospitalităţii. Hostelul City Center, de pe str. Ion Raţiu, este scos la vânzare pentru 245.000 de euro. Este construit pe structura demisol, parter, etaj şi mansardă şi are două camere de patru paturi, două cu şase paturi şi încă două cu pat dublu. În Borhanci, o pensiune clasificată la 4* costă 290.000 de euro. Construcţia este dispusă pe patru niveluri, subsol, parter şi două etaje, are şase camere şi un apartament. De asemenea, aceasta are o extindere amenajată ca apartament pentru locuit. Suprafaţa utilă a construcţiei este de 460 mp, cu o suprafaţă de 1.700 mp.

Vila Eunicia, amplasată în apropierea Bd. Ferdinand şi a Pieţei Muzeului, îşi caută de multă vreme cumpărător. Proprietatea scoasă la vânzare prin agenţia Grup de Lux are trei etaje şi nouă camere şi un preţ de ofertă de 449.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA). Aceeaşi agenţie are în portofoliu Boema, proprietatea de pe str. Iuliu Maniu fiind clasată ca monument istoric. Proprietatea cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri, este scoasă din nou la vânzare. În 2011 aceasta a fost cumpărată, dar noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. În urmă cu doi ani preţul de pornire anunţat era de 1,7 milioane de euro, dar Boema se vinde acum pentru 900.000 de euro, negociabil. "Proprietarul este o persoană fizică. Din motive personale, a decis să vândă această proprietate, având în vedere că nu se poate ocupa mai departe de restaurarea ei", a explicat Ramona Cuc, director de vânzări al Remax/Grup de Lux.

Cea mai valoroasă proprietate pe segmentul hotelier scoasă oficial pe piaţă este fostul Continental, monument istoric care va avea o nouă rundă de licitaţii în noiembrie, după ce la primele şapte termene nu s-au găsit cumpărători. Pentru noua serie de licitaţii preţul de pornire este diminuat cu 10% faţă de cele precedente, a anunţat Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii, societatea Ardeleana Alba Iulia, intrată în faliment. Următoarea licitaţie va fi organizată în 5 noiembrie, iar în caz de neadjudecare aceasta se va relua în 9, 12, 16, 19, 23 şi 26 noiembrie, în aceleaşi condiţii. Noul preţ de pornire este de 5,92 milioane de euro, fără TVA. În ciuda celor şapte tentative de licitaţie eşuate, reprezentanţii Expert Insolvenţă spun că există interes în mediul privat pentru cumpărarea imobilului. Expert Insolvenţă a anunţat în aprilie scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul Ardeleana: fostul hotel. Preţul de pornire a fost stabilit atunci la 6,58 milioane de euro, fără TVA.

Piaţă grea pentru hotelieri

În prima jumătate a anului, numărul de sosiri ale turiştilor străini în judeţ a crescut, dar indicele de cazare pentru hoteluri a înregistrat scăderi, arată datele statistice. Evoluţia diferită a celor doi indicatori este explicată prin mai multe elemente care arată o piaţă tot mai dificilă pentru jucătorii hotelieri locali: creşterea numărului de unităţi de cazare, activitate la negru, sejur mai scurt petrecut de fiecare client. Indicele de cazare înregistrat pentru hotelurile din judeţ a scăzut de la 23 la 21,8%. După ce recent au devenit funcţionale hoteluri ca Akantus sau Beyfin, în această toamnă se lansează încă un hotel de peste 100 de camere: Hampton by Hilton.

 

 

Comenteaza