IMM-urile ar putea trage ponoasele în cazul unei noi crize economice. Profesor UBB: „Suntem la limita recesiunii, nu în criză” / România încă are avantaje

IMM-urile ar putea trage ponoasele în cazul unei noi crize economice. Profesor UBB: „Suntem la limita recesiunii, nu în criză” / România încă are avantaje

Un profesor de la Universitatea Babeş Bolayi (UBB) Cluj-Napoca explica despre efectele unei eventuale crize și cine ar fi cei mai vulnearabili într-o astfel de situație.

Microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii (IMM-uri), în număr de aproape 900.000 de firme, realizează 45% din cifra de afaceri din economie, în timp ce restul reprezintă contribuţia a 2.200 de firme mari, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Totuși, microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii au realizat un profit net de 163 miliarde lei, adică 61% din total, faţă de doar 103 miliarde lei profitul net al marilor companii de pe plan local. IMM-urile sunt şi cei mai mari angajatori de pe piaţa locală, astfel că plătesc salariile a peste 64% din angajaţii din economie.

Profesor UBB: IMM-urile, cele mai lovite în caz de criză / Potețialele măsuri fiscale vor strangula afacerile

Liviu Deceanu, profesor la la Universitatea Babeş Bolayi (UBB) Cluj-Napoca, atrage atenţia că aceste firme ar putea avea de suferit în 2025, pentru că derapajul bugetar trebuie corectat, iar asta se va traduce în majorări de taxe care vor afecta inclusiv pentru IMM-urile.

 „Aceste potenţiale schimbări de fiscalitate nu vor face bine, vor strânge şi mai mult cureaua şi vor strangula şi mai mult mediul de afaceri. IMM-urile reprezintă în mai toate ţările coloana vertebrală a economiei, dacă nu le sprijinim cred că toată lumea va avea de suferit” a declarat Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeş Bolayi din Cluj-Napoca, la emisiunea ZF Live.

Liviu Deceanu, UBB Cluj: „Suntem la limita recesiunii, nu în criză” / România încă are avantaje

Potrivit profesorului UBB ne aflăm la limita recesiunii, nu în criză, dar trendul nu este unul foart bun.

„Suntem la limita recesiunii, nu în criză, dar nu suntem pe un trend extraordinar. Economia românească este conectată la economia europeană şi la cea germană, din acest punct de vedere, trebuie să privim mai mult cu realism ce se va întâmpla anul următor. E posibil ca în Uniunea Europeană să avem o recesiune şi atunci vom fi afectaţi” a mai declarat Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeş Bolayi din Cluj-Napoca, la ZF Live.

Acesta mai atrage atenţia că România încă are avantaje importante pe plan economic precum costul forţei de muncă şi o economie, care deşi a încetinit încă funcţionează în parametrii normali. Însă, pentru ca economia să funcţioneze în continuare, anul 2025 ar putea veni cu majorări de taxe, pentru a ameliora deficitul bugetar aflat în creştere.

 „Pe de altă parte avem alte avantaje, cum ar fi costul forţei de muncă, în raport cu productivitatea şi pregătirea pe care o au românii. Nu stăm foarte rău aici. Avem o economie, care chiar dacă nu a înregistrat creşerea estimată, încă produce valoare adăugată. Nu cred că economia românească va suferi foarte mult, însă politicile economice ale statului au fost sub semnul populismului, specific unui an electoral. Mă tem că 2025 va aduce o decontare, adică schimbări de fiscalitate, poate o creştere de TVA„ a mai spus la ZF Live, Liviu Deceanu.

Comenteaza