Împrumut de 3,6 miliarde de lei pentru subvenţionarea agricultorilor

Împrumut de 3,6 miliarde de lei pentru subvenţionarea agricultorilor
Guvernul a aprobat o hotărâre ce reglementează măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) asigură resursele necesare efectuării plăţilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură beneficiarilor schemelor de plăţi directe pentru agricultură, a ajutoarelor excepționale cu caracter temporar, a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, a măsurii de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă.
 
Prin acest act normativ se acordă un împrumut din partea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) de 3,6 miliarde de lei din contul de venituri din privatizare, până la sfârșitul anului. După ce efectuează plăţile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin declaraţiile lunare, iar aceasta le rambursează MADR, urmând a fi restituite MFP. Măsura a fost necesară pentru a asigura cât mai rapid resursele necesare efectuării plăţilor din sume alocate temporar din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent al Trezoreriei Statului de către MFP. 
 
Prin legea bugetului de stat s-a prevăzut în bugetul MADR suma de 7,6 miliarde de lei destinată prefinanţării cheltuielilor aferente schemelor de plăţi directe (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri), a măsurilor de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură. Din suma respectivă se vor acorda prin acest act normativ 3,6 miliarde. 

Comenteaza