Începe o nouă edițe „Tezaur”. Cât de atractive sunt dobânzile pe care le primesc românii care investesc în titluri de stat

Începe o nouă edițe „Tezaur”. Cât de atractive sunt dobânzile pe care le primesc românii care investesc în titluri de stat
| Foto: Facebook - Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur.

Românii pot cumpăra, începând de luni, 12 august, titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de unu şi trei ani, cu dobânzi anuale de 5,8% şi, respectiv, 6,6%, a anunţat vineri Ministerului Finanţelor, într-un comunicat oficial.

Conform sursei citate, titlurile de stat pot fi cumpărate între 12 august 2024 şi 5 septembrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului.

Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior;

Între 12 august 2024 şi 6 septembrie 2024 titlurile de stat pot fi cumpărate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, respectiv între 12 august 2024 - 5 septembrie 2024 în mediul urban şi 12 august 2024 - 4 septembrie 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale CN Poşta Română SA.

„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

„Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile", precizează ministerul.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Tot în această perioadă se desfăşoară a patra ediţie a Programului de titluri de stat Fidelis din 2024 desfăşurată de Ministerul Finanţelor, în care donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă.

„Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 6,80%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Perioada de desfăşurare este 8-20 august 2024.", se menţionează în comunicat.

Comenteaza