Informaticienii de la NTT DATA se orientează spre agricultură: utilaje acționate robotizat

Informaticienii de la NTT DATA se orientează spre agricultură: utilaje acționate robotizat
Sistem de irigare a culturilor bazat pe tehnologia avansată | Foto: FarmBot

Compania informatică NTT DATA, cu un centru la Cluj, a activat un sistem de roboți inteligenți conectați la o interfață simplă care pot înlocui semănătorile și tractoarele.

Industria informatică poate schimba modul în care oamenii fac agricultură și poate duce la o nouă revoluție când vine vorba de sursele de hrană ale planetei, din îmbinarea datelor și senzorilor moderni cu știința agricolă, potrivit Great News

„Industria IT din România este una dintre industriile de frunte ale țării, în momentul de față motorul creșterii economice. Dacă în urmă cu câțiva ani se vorbea de șansa României în agricultură sau turism, IT-ul le-a depășit pe ambele, din punctul de vedere al ponderii în produsul intern brut”, susține Daniel Metz, Președinte al Board-ului Executiv al NTT DATA Romania. 

Una dintre metodele de a crește productivitatea agriculturii este folosirea supravegherii prin drone. Aceasta poate duce la mai multă precizie, la colectarea datelor și inclusiv la identificarea problemelor de sănătate ale plantelor care pot fi rezolvate mult mai rapid. Suprafețele agricole vor putea produce o recoltă mai bogată.

Deși, în momentul acesta, dronele nu sunt folosite pe scară largă, ele vor putea ajuta fermierii să fertilizeze mai eficient și să mapeze mai bine terenul. La nivel european, companii ca Gamaya, Delair, Accelerated Dynamics dezvoltă astfel de soluții. Ele îmbină datele oferite de camerele cu inteligență artificială cu integrarea cu un software, unde fermierul poate vedea datele centralizat. Deciziile nu mai sunt luate instinctual, ci pe bază de date. Până în 2050 vor fi 400.000 de drone la nivel european cu scopuri comerciale.

O altă soluție pentru dezvoltarea agriculturii este folosirea platformelor software de monitorizare. Softurile pentru ferme pot oferi o organizare clară a culturilor, pot fi integrate cu senzori de fertilizare, umiditate și stații meteo, pentru a trimite avertizări când fermierul trebuie să intervină. Ele pot analiza starea de sănătate a plantelor prin intermediul senzorilor.

Revoluția roboților a ajuns și în agricultură, acolo unde mașinării până nu demult controlate de către oameni au devenit autonome. Implementarea tehnologiilor moderne, de tip 5G, va face comunicarea dintre acestea și stația de control mai ușoară. Astfel, un fermier va putea avea specialiști care să controleze roboții de la distanță, dintr-un birou confortabil, fără să intervină pe teren.

Câteva exemple de roboți folosiți în agricultură ar fi Ecorobotix, o dronă autonomă ce poate elimina buruienile și nu distruge o parte din recoltă. De asemenea, datorită preciziei, robotul folosește cu 90% mai puține erbicide, ceea ce duce la costuri mai mici și plante mai sănătoase.

Robotul Agrobot poate să culeagă mai precis căpșunele pentru că are un sistem wireless și de inteligență artificială care le identifică doar pe cele coapte. La nivel mondial, NTT DATA colaborează cu o companie din California, numită FarmBot, care creează roboți inteligenți conectați la o interfață simplă ce pot înlocui semănătorile și tractoarele.

Comenteaza