Informaticienii îşi extind afacerile în Silicon Valley

Informaticienii îşi extind afacerile în Silicon Valley
Companiile din domeniu ajung dincolo de graniţele oraşului: cu birouri în marile oraşe din ţară, societăţile cu sediu la Cluj au nevoie şi de capitala ţării, şi de piaţa SUA.

Softvision, companie cu sediu la Cluj şi cu 800 de angajaţi, plănuieşte deschiderea unui birou în Bucureşti, a anunţat ieri conducerea acesteia. De anul trecut, o altă companie clujeană are sediu în Palo Alto.

Societatea Softvision a ajuns la începului acestui an la 800 de angajaţi, cu 85 de clienţi şi 300 de proiecte, potrivit datelor oferite de reprezentanţii companiei. „Pe parcursul acestui an ne propunem să depăşim pragul de 1.000 de angajaţi şi să ne extindem şi în ceea ce priveşte locaţiile, prin deschiderea unui nou sediu în Bucureşti", au transmis oficialii Softvision. În acest moment, cele mai multe posturi vacante pentru care compania caută angajaţi sunt în Cluj-Napoca (20), dar Softvision are nevoie de oameni şi în birourile din Iaşi (15), Baia-Mare (8), Timişoara (11) şi Bucureşti (8).

Softvision, companie românească de software development outsourcing, are sediul central în Cluj-Napoca şi birouri în Baia Mare, Iaşi, Timişoara şi San Jose (California, SUA). Compania este specializată în servicii de programare, dezvoltare de aplicaţii şi produse software, furnizarea de servicii de testare, asigurarea calităţii şi suport, în domenii ca telecomunicaţii, finanţe, media sau servicii medicale. Şi alte companii cu sediu la Cluj şi-au asigurat deja prezenţa în Bucureşti. Grupul EBS are sediu la Cluj şi filiale în cinci oraşe: Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti. EBS a ajuns la început de an la 540 de angajaţi, dintre care 380 la Cluj. Compania de software estimează o creştere de 35% a cifrei de afaceri în 2013, care va trebui susţinută prin creşterea numărului de angajaţi cu 175 de persoane, în toată ţara. Dintre acestea, jumătate vor fi angajate la Cluj.

O creştere de activitate pentru 2013 este previzionată de conducerea iQuest, care estimează o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro pentru anul în curs, după ce l-a încheiat pe cel precedent cu afaceri de 22 de milioane de euro. Compania va continua recrutările pe plan local, atât pentru noul centru de dezvoltare din Craiova, cât şi pentru restul centrelor din Cluj-Napoca, Braşov şi Sibiu, în prezent iQuest numărând peste 450 de specialişti la nivel naţional. Anul trecut, compania a deschis un nou birou în Palo Alto (SUA), iar recent a completat echipa de management cu foşti executivi din cadrul Microsoft şi Nestlé. Motivul: „susţinerea strategiei de extindere pe pieţele internaţionale", au explicat reprezentanţii iQuest.

Legătura cu pieţele mature este considerată necesară pentru afacerile nou-lansate în Cluj, consideră dezvoltatorii proiectului parcului tehnologic Liberty, în dezvoltare pe fosta platformă a fabricii Libertatea. Aici, iniţiatorii proiectului de birouri şi servicii plănuiesc realizarea unui acceleratorul de afaceri, o platformă destinată dezvoltării şi implementării de noi proiecte. Funcţionarea eficientă a acestuia pentru lansarea de afaceri noi este condiţionată de legătura cu SUA. „Pentru afacerile noi nu este suficient doar spaţiul, va fi important să existe mentori. Încercăm să facem o punte între România şi Silicon Valley. Vom avea o extensie acolo, care să se ocupe de promovarea proiectelor de la Cluj. Companiile „incubate" au posibilitatea să fie lansate în pieţe mature, unde să se întâlnească cu investitori", a explicat Ion Sturza, preşedinte Fribourg Investment, dezvoltatorul parcului.

 

Etichete
Comenteaza