Insecte moarte, autorizații lipsă și alimente expirate găsite de ANPC în cinematografe. Filmul s-a încheiat cu amenzi de sute de mii de lei

Insecte moarte, autorizații lipsă și alimente expirate găsite de ANPC în cinematografe. Filmul s-a încheiat cu amenzi de sute de mii de lei
| Foto: ANPC

ANPC a controlat la începutul acestei luni mai multe cinematografe, teatre și săli de concerte din toată țara.

Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat, în perioada 7-11 octombrie, 183 de operatori economici din domeniul culturii din toată ţara (cinematografe, teatre, săli de concerte etc.), aplicând 36 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 272.000 lei, informează ANPC într-un comunicat.

Au fost identificate abateri la 103 dintre operatorii economici controlaţi.

Comisarii ANPC au mai aplicat 88 de avertismente şi au oprit temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 29 operatori economici.

Acţiunile de control au cuprins, totodată, şi unităţile de alimentaţie publică care funcţionează la intrarea în sălile de cinema, precum şi pe cele de comercializare a produselor alimentare, care funcţionează în teatre sau instituţii de cultură.

În acest context, au fost verificaţi 60 operatori economici (26 unităţi de alimentaţie publică şi 34 unităţi din reţeaua comercială), la 44 (dintre aceştia fiind constatate deficienţe. De asemenea, a fost verificată în total o cantitate de peste 1,7 tone de produse alimentare, aproximativ 500 kg neîndeplinind prevederile actelor normative în vigoare.

În urma neregulilor constatate au fost date 38 amenzi contravenţionale însumând 360.000 lei şi 24 de avertismente. Totodată, s-a luat măsura opririi definitive şi a scoaterii de la utilizare sau comercializare a 310 kg produse alimentare improprii consumului uman, în valoare de circa 20.000 lei. În plus, au fost oprite temporar de la comercializare sau utilizare 76 kg produse alimentare până la remedierea neconformităţilor de etichetare.

Neregulile găsite de ANPC

Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, ANPC menționează următoarele:

  • - lipsa unor autorizații de funcționare
  • - informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor asupra caracteristicilor esenţiale ale serviciilor prestate
  • lipsa afișării regulamentului de ordine interioară
  • lipsa informațiilor privind vârsta copiilor care beneficiază de gratuitate și care pot fi însoțiți de părinți
  • lipsa afișării în limba română a programelor derulate
  • lipsa listelor cu tarifele ferente evenimentelor
  • - condiții igienico-sanitare precare la grupurile sanitare:
  • folosirea unor calorifere cu urme de rugină
  • existența unor pereti cu zugrăveala deteriorată, cu urme de infiltrații de apă, inclusive în sala de spectacole
  • folosirea unor toalete neigienizate corespunzător și a unor instalații sanitare deteriorate
  • existența unor plăci de protecție deteriorate
  • lipsa unor chiuvete și a unor materiale consumabile necesare funcționării toaletelor
  • lipsa funcționării unor grupuri sanitare
  • prezența insectelor moarte
  • - condiții improprii de funcționare, în sălile de spectacole
  • utilizarea unor huse de protecție a scaunelor neigienizate sau cu un grad ridicat de uzură,
  • folosirea unui mobilier învechit, cu urme de uzură
  • existența unui acoperiș deteriorate, ceea ce a determinat un miros puternic de mucegai, aer închis, umiditate ridicată
  • existența unor trepte și mâini curente cu mmargini tăioase
  • - condiții improprii de funcționare în blocurile alimentare:
  • folosirea unor ustensile neprofesionale de bucătărie, care nu permit o igienizare corectă,
  • utilizarea unor spații frigorifice cu chederele neigienizate,
  • pavimentul blocului alimentar neigienizat
  • lipsa monitorizării schimbaării uleiului din friteuse, acesta prezentând depuneri grosiere de grăsime
  • folosirea unor produse alimentare, fără etichetă sau alte elemente de identificare și caracterizare
  • lipsa chiuvetelor la bar
  • tavanul din blocul alimentar prezenta urme de infiltrații apă
  • scurgerea înfundată, existența unor țevi neigienizate
  • holul neigienizat, cu bucăți sparte de faianță.
  • - neefectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare
  • - comercializarea de produse alimentare cu data durabilităţii minimale depășită 
  • - folosirea unor produse alimentare fără elemente de identificare-caracterizare, precum și a datei durabilităţii minimale (DDM) / datei limită de consum (DLC)    
  • - deficiențe de informare în listele meniu în privința:
  • cantităţii nete/volumul net per porţie
  • ingredientelor cu potențial alergen
  • valorii nutriționale a ingredientelor
  • ingredientelor care provin din produse congelate
  • utilizarea de dispozitive de măsură neverificate metrologic
  • nerespectarea regimului de temperatură la depozitarea produselor
  • lipsa afişării preţului de vânzare în mod vizibil/lizibil.

„Acţiunile de control desfăşurate de ANPC în instituţiile culturale din întreaga ţară au avut ca obiectiv primordial asigurarea respectării normelor de protecţie a consumatorilor şi a standardelor de calitate. Cultura trebuie să ofere nu doar experienţe valoroase, ci şi condiţii sigure şi decente pentru spectatori. ANPC va continua să monitorizeze aceste instituţii, astfel încât publicul să beneficieze de servicii care respectă toate normele de igienă, siguranţă şi informare corectă", a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.

Comenteaza