Inspecţia muncii, în control la spălătoriile auto din Cluj

Inspecţia muncii, în control la spălătoriile auto din Cluj
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat, în perioada 20-22 iulie, acţiuni de control în cadrul unei campanii naţionale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în spălătoriile auto.

Inspectorii au urmărit identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatorii a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, dar şi a celor ce utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.
 
Controalele au vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în securitatea şi sănătatea în muncă, eliminarea următorelor riscuri profesionale specifice acestor locuri, precum căderea la acelaşi nivel prin alunecare, expunere la temperaturi extreme, intoxicaţii, electrocutare.
 
Au fost controlaţi 16 angajatori şi aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, dintre care două amenzi pentru neîntocmirea foilor colective de prezenţă pentru salariaţi (1.500 de lei) şi neacordarea de echipament individual de protecţie lucrătorilor (4.000 de lei).
 
Principalele deficienţe constatate au fost nerespectarea prevederilor referitoare la transmiterea informaţiilor în Revisal, nerespectarea prevederilor referitoare la repausul săptămânal, lipsa de vestiare şi duşuri, neefectuarea examenului medical periodic. Pentru toate deficienţele constatate au fost dispuse măsuri de remediere a acestora, cu termene de realizare.

Comenteaza