Clujenii de la Finas Group și DTEK, conglomerat controlat de cel mai bogat ucrainean, investesc 40 mil. euro într-un parc solar în Mureș

Clujenii de la Finas Group și DTEK, conglomerat controlat de cel mai bogat ucrainean, investesc 40 mil. euro într-un parc solar în Mureș
| Foto: Depositphotos.com

Finas Group, compania din Cluj deținută de Claudiu Șugar, care operează în sectorul energiei regenerabile, și DRI, divizia de energie regenerabilă din UE a Grupului DTEK, deținut de Rinat Ahmetov, investesc 40 de milioane de euro în dezvoltarea unui nou parc solar în Glodeni, județul Mureș.

Noul parc solar din Glodeni, județul Mureș, se va întinde pe 97 de hectare și este construit în apropierea celui deja existent, anunță cei doi parteneri. Lucrările au început în luna mai 2023 și este de așteptat ca noul parc solar să devină operațional în vara anului 2025. Se estimează că noul parc va produce 86,4 GWh de electricitate pe an – suficient  - conform Statista - pentru a alimenta peste 22.400 de locuințe și pentru a reduce emisiile de carbon cu 21.800 de tone pe an.

La fel ca în cazul primului proiect de la Glodeni, Finas Group va dezvolta parcul până la stadiul de ready-to-build (gata de construit), iar DRI îl va gestiona bazându-se pe expertiza sa vastă în inginerie, managementul lanțului de aprovizionare și operațiuni, precum și prin structura sa de capital flexibilă.

Clujenii de la Finas Group și DTEK, conglomerat controlat de cel mai bogat ucrainean, investesc 40 mil. euro într-un parc solar în MureșVânzarea parcului către DRI ne permite să ne concentrăm pe noi proiecte de dezvoltare, în timp ce partenerul nostru va aduce expertiza necesară pentru gestionarea și operarea acestei investiții majore. Această colaborare reflectă angajamentul nostru continuu de a contribui la expansiunea energiei regenerabile în România. Totodată, cea mai mare realizare a noastră este că toate proiectele vândute sunt și construite, demonstrând astfel capacitatea noastră de a transforma planurile în realități concrete și funcționale - Claudiu Șugar, CEO Finas Group

Cele două companii și-au început colaborarea în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa (județul Iași), cel mai mare parc eolian construit în România în ultimul deceniu, urmat de primul parcul solar de la Glodeni, de 53 MW, în iunie 2022. Ambele proiecte produc energie începând cu începutul anului 2024.

Mai mult de atât, pentru a-și consolida poziția pe piața energiei verzi, Finas Group, în colaborare cu fondul de investiții elvețian re:cap global investors ag, dezvoltă mai multe proiecte solare de 200 MW, care includ 135 MW în comuna Corund (județul Harghita) și 65 MW în orașul Jibou (județul Sălaj), cu finalizare estimată pentru primăvara anului 2025.

De asemenea, Finas a finalizat în 2023 construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 3MWp în parteneriat cu Datacor din Bistrița, în comuna Domnești. În comuna Livezile, din același județ, Finas va dezvolta un parc de 50 MW ready-to-build, a cărui construcție speră să o înceapă în 2025.

În total, Finas Group va ajunge la peste 500 MW de proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare începute în anul 2013. În locurile unde deja operează, compania are în derulare proiecte de stocare a energiei de 250 MW.

Într-o mișcare strategică, Finas Group a vândut recent pachetul de acțiuni de la La Salina Turda, ieșind astfel de pe piața HoReCa pentru a se concentra exclusiv pe energia regenerabilă și pe sectorul imobiliar. Deși acționarii nu exclud revenirea în HoReCa, dar pe un alt segment, prioritatea actuală este dezvoltarea în domeniul energiei verzi.

În 2023, Finas Group a înregistrat un profit de 8 milioane de euro din toate companiile pe care le administrează (real estate, energie și HoReCa), dintre care 5 milioane de euro au provenit din energia regenerabilă. Pentru 2024, Finas a bugetat 11 milioane de euro profit. 

Despre Finas Group

Fondat în 2002, Finas Group este controlat de omul de afaceri clujean Claudiu Șugar și operează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania cu sediul în Cluj a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe.

Despre DRI

DRI este un dezvoltator și operator de energii regenerabile cu sediul în Amsterdam, având birouri locale în Zagreb, Milano, Varșovia și București. DRI este o filială a Grupului DTEK, liderul și cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina. Grupul DTEK este controlat de omul de afaceri Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean și patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk.

DRI este dedicată accelerării tranziției energetice în Europa Centrală, de Est și de Sud. Misiunea companiei este de a lucra în piețele subdezvoltate din Europa pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică prin crearea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă și stocare a energiei până în 2028. DRI activează în prezent în România, Italia, Polonia și Croația. Compania a stabilit deja un portofoliu de proiecte eoliene și solare terestre, iar la sfârșitul anului 2023 a finalizat construcția primului său parc solar și parc eolian în România, care exportă acum energie.

Comenteaza