La Cluj, mai scump ca în Berlin. Chiria pentru un apartament în centru costă peste jumătate din salariul lunar

La Cluj, mai scump ca în Berlin. Chiria pentru un apartament în centru costă peste jumătate din salariul lunar

Din 2015 până anul trecut, chiriile s-au scumpit cu cel puțin 40% în Cluj-Napoca, oraș care a întrecut capitala cu privire la acest aspect, Bucureștiul a înregistrat o creștere de doar 30% în această perioadă.

Prețul chiriilor este în creștere în cele mai multe orașe mari ale UE. În anumite orașe, chiria unui apartament mediu în centru nu depășește 40% din venitul mediu din orașul respectiv. Însă, în România, atât în Cluj-Napoca cât și în București, chiria pentru un apartament cu un dormitor în centru este peste 50% din venitul mediu local, potrivit raportului Monitorului Social, al Fundației Friedrich Ebert.

Chirii cu 40% mai mari în Cluj

Potrivit raportului, din 2015 până în 2021, chiriile au crescut cu cel puțin 30% în București și cu cel puțin 40% în Cluj, iar în alte orașe europene creșterile au fost uneori chiar mai mari. 

Chiriile înseamnă un procent uriaș din veniturile unui locuitor în aceste orașe, ceea ce descurajează masiv mobilitatea. Potrivit raportului, dacă pentru a te reloca într-un oraș cu oportunități profesionale înseamnă să plătești și o chirie, un salariu mediu nu îți va fi suficient. 

Chirii tot mai scumpe în UE. La Cluj, un apartament din centru costă peste jumătate din salariul lunar

Chirii tot mai scumpe în UE. La Cluj, un apartament din centru costă peste jumătate din salariul lunar

În 2021, un clujean plătea 52% din venitul său pentru un apartament cu un dormitor, iar un bucureștean cu un salariu mediu punea deoparte măcar 55% din venitul său pentru un apartament cu un dormitor.

Vestea bună este că procentul din venitul mediu ce ar merge către plata unei chirii este în scădere în România în ultimii ani, de la aproape 70% din venitul mediu în 2015 pentru un apartament cu un dormitor în București sau Cluj până la 55% sau 52% în 2021. Spre comparație, un locuitor mediu din Berlin sau Lyon plătește aproximativ o treime din venitul său lunar pentru chirie și plătea cam același procent și acum 6 ani, mai arată raportul.

Conform infograficului Monitorul Social, prețurile foarte ridicate la chirii raportate la venituri sunt o problemă des întâlnită în Europa de Est, inclusiv în Atena în ultimii ani.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza