Laboratoarele de analize medicale dau lovitura în pandemie: 1 miliard de euro! 134 sunt la Cluj

Laboratoarele de analize medicale dau lovitura în pandemie: 1 miliard de euro! 134 sunt la Cluj

Clujul se află în topul afacerilor cu laboratoare de analize medicale în România, care vor genera în doi ani de pandemie 5,5 miliarde de lei.

Afacerile laboratoarelor au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020, iar în acest an ar putea atinge un record istoric, de 3 miliarde, performanță pe fondul crizei sanitare declanșată de pandemie. Testările de coronavirus au înregistrat printre cele mai importante surse de venit, arată o analiză a consultanților de la Frames.

De la debutul crizei și până pe 31 martie, au fost efectuate 6,7 milioane de teste RT-PCR pentru Covid-19 și 603.664 rapide antigenice. Cele mai multe au fost efectuate contra cost, în laboratoarele specializate, la 150-450 de lei. Un calcul realizat de Frames arată că valoarea testelor realizate a depășit 2 miliarde de lei, luând în calcul un cost mediu de 300 lei/test.

Estimările nu iau în calcul testele rapide, disponibile în farmacii, cumpărate cu 30-120 lei la liber. ,,Numărul acestora l-a depășit cu mult pe cel al testelor făcute în clinicile specializate. Mulți dintre români au ales acest tip de testare, iar dacă rezultatele s-au dovedit pozitive, cei mai mulți s-au tratat acasă, fără să intre în zona raportărilor oficiale Covid”, arată analiza.

Numărul firmelor din acest sector a crescut de la 1.103 în 2010 la aproape 4.500 în prezent. Clinicile de analize medicale au înregistrat în 2020 un profit de 500 de milioane de lei, aproape dublu față de cel înregistrat în 2018. Majoritatea laboratoarelor sunt firme mici (4.177 microîntreprinderi în 2019).

În 2020, pe fondul crizei Covid, numărul acestora a crescut și mai mult, fiind raportate noi firme în aproape toate județele. Potențialul de investiții în domeniu este unul ridicat, în condițiile în care în România există numai 10 companii mari, care dețin lanțuri de clinici la nivel național.

Una dintre cele mai profitabile afaceri din România

,,Dezvoltarea unor rețele de laboratoare, în sistem franciză, va fi, chiar și dincolo de pandemie, una dintre cele mai profitabile afaceri în viitor. Avem deja exemple de rețele de laboratoare mobile, de firme care au crescut spectaculos în această perioadă și care investesc agresiv în promovare, focusul fiind, bineînțeles, pe oferta de teste COVID’’, a mai declarat directorul Frames, Adrian Negrescu.

Numărul angajaților acestor firme a crescut exponențial, de la 6506 în 2010 la 14.029 în 2019 și la peste 15.000 în 2020. Cele mai multe firme din acest sector activează în București (978),  Timișoara (196), Brașov (194), Iași (192),  Constanța (187), Bihor (175),  Dolj (162), Prahova (155), Cluj (134), iar cele mai puține în Giurgiu (23), Harghita (30), Tulcea (29), Botoșani (37) și Gorj (40).

Piața analizelor medicale este acoperită de câteva mai companii, dintre care Synevo România se află în prim-plan, pe fondul investițiilor masive și a dezvoltării rețelei în toată țara. Compania a raportat afaceri de 293 de milioane de lei în 2019. Locul secund este ocupat de Gral Medical (142 milioane), urmată de Hiperdia (108 milioane). În top mai apar Bioclinica SA, MNT Healtcare Europe, Laboratoarele Bioclinica, Pharmaceutical Research, Synlab, Dorna Medical, Regina Maria – Banca Centrală de Celule Stem.

Au migrat spre privați

,,Sprijinul statului a vizat asigurarea serviciilor din spitale, testarea la internare, lăsând în seama oamenilor să se testeze contra cost. Un fapt care a stârnit, pe bună dreptate, multe controverse, în condițiile în care testele nu costă deloc puțin, raportat la puterea de cumpărare. Dacă am fi testat gratuit mai multe persoane, pandemia ar fi putut fi combătută mai eficient’’, afirmă Negrescu.

,,Incidentele din spitalele publice, incendiile, îmbolnăvirile, scandalurile de malpraxis, infecțiile nosocomiale i-au determinat pe tot mai mulți dintre români să aleagă sectorul sanitar privat, mai sigur și mai eficient. În clinica privată ai parte de tratament, cazare, medicamente și tot confortul care lipsește din spitalul public. S-a ajuns ca o zi de spitalizare la privat să coste mai puțin ca la stat, ceea ce reflectă lipsa de performanță din sistemul public’’, spun experții.

Serviciile medicale vor deveni una dintre cele mai importante probleme în România, în condițiile îmbătrânirii accentuate a populației. ,,Sunt încă multe localități din țară unde cererea de servicii medicale nu este încă acoperită la un nivel optim. Există multe cabinete și laboratoare independente care pot face obiectul unor achiziții. Piața este încă fragmentată și, pe fondul unor investiții semnificative, poate genera rate de profitabilitate optime’’, conform Frames.

Analiza a fost realizată pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanță dedicat companiilor din sectorul altor activități referitoare la sănătarea umană.

Comenteaza